Egészség

Hiánycikk ez a nagyon fontos védőoltás

Nem először fordul elő, hogy hiánycikk az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina, holott egyre több szülő adatja azt be a gyerekéknek, magas ára ellenére is.

Az agyhártyagyulladást okozó baktérium B törzse elleni védőoltás iránti igény a magas ár ellenére is jelentősen megnövekedett, miután a szülők elfogadták, hogy ugyanannyira fontos, mint más vakcinák. Tavaly tél óta azonban visszatérő probléma, hogy a védőoltás hiánycikk, a megérkező újabb szállítmány mindig gyorsan elfogy.

Ez a csecsemőkorú gyermekek szüleinek okozza a legnagyobb gondot, hiszen nekik sűrűbben kell beadni az oltóanyagot. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nincs nagy baj, ha kicsit csúszik a beadás, hiszen az első adagnál is kialakul az ellenállás, az ismétlésre pedig csak a biztonság kedvéért van szükség. A gyermekorvos szerint sokkal nagyobb probléma, ha nem kezdik el a vakcina adagolását, de az is, ha később egyáltalán nem pótolják az megkésett oltást – idézi az InfoRádió.

„Magyarországon a megbetegedések 99 százalékáért – fele-fele arányban – a B és a C törzs felelős. Az utóbbi elleni vakcina régóta forgalomban van, és néhány éve ingyenessé is vált csecsemők számára. A betegségre leginkább fogékonyak az újszülöttek és a tinédzserek” – hangsúlyozza az egyesület elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top