Egészség

Ezért baj, ha hamis mézet veszel

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint a hamisított méz nagyarányú térnyerése miatt az EU-ban megtermelt méz mindössze 35 százalékát adták el.

Az egészségre is veszélyes lehet a hamisított méz – mondta nemzetközi szakemberekre hivatkozva Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a Magyar Időknek.

A fideszes politikus a méhészeti ágazat helyzetéről szóló jelentését ismertetve a lap hétfői számában úgy fogalmazott, a hamisított méz okozta anomáliák jelentik a legsürgetőbb kérdést. „Ezekben az élelmiszerekben semmilyen biológiailag értékes anyag nincs, hiszen a gyantaszűréssel az összes hasznos hatóanyagot is kivonják a mézből” – mondta.

A hamisított méz az EU belső piacán azokat az országokat sújtotta legfőképp, amelyek több mézet termelnek, mint amennyit az ott élők fogyasztanak, így exportra kényszerülnek. „Hazai szinten több mint húszezer méhészünk van, ők évente 22-25 ezer tonna mézet termelnek meg – ezzel a mennyiséggel Spanyolországot és Romániát követve a harmadikok vagyunk az EU-ban –, ennek 75 százalékát külföldön értékesítik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top