Egészség

Hét hónap után tudhatja meg a beteg Magyarországon, nincs-e pajzsmirigyrákja

Korábban ugyanis nincs szabad időpont vizsgálatra.

Akár hét hónapot is várhat egy beteg a szakorvosi konzultációra, ha a kórház szerint nem számít sürgősnek az esete. Egy nem sürgősnek nyilvánított páciensről ír a hétfői Népszava is.

B. László feleségét szeptember 12-én utalta be háziorvosa a megyei kórház endokrinológusához, mert egy 18 milliméteres göböt találtak a pajzsmirigyén. A kórház 2018. április 11-ére adott időpontot, vagyis 210 nap múlva derülne ki, hogy László feleségénél mekkora is a baj. A göb ugyanis rossz esetben daganatra is utalhat.

Szent János Kórház (fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Szent János-kórház (fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A megyei kórház igazgatója a lapnak elmondta, hogy nem sürgős esetben valóban nincs korábbi időpontjuk. Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Járóbeteg és Szakellátási Szövetség elnöke többek között a hatalmas orvoshiánnyal magyarázta a hosszú várakozási időt. A háziorvosok receptírási jogát sem bővítik, hogy elejét vegyék azoknak az eseteknek, amikor a páciensek csak receptért mennek szakorvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top