Egészség

Mozdulni sem tudnak az óriásira felhizlalt sarki rókák a szőrmefarmokon

Egy szőrös hurkára hasonlít az az állat, amely eredeti rendeltetése szerint sarki róka, de a finn szőrmefarmokon gazdái úgy felhizlalták, hogy már csak nyomokban emlékeztet a tundrán szaladgáló fajtársaira. Ismét durva állatkínzás történik a divat kedvéért.

Az Oikeutta eläimille nevű állatvédő csoport rejtett kamerás felvételeket hozott nyilvánosságra arról, hogy milyen körülmények között tenyésztik a bundájukért a sarki rókákat. A szervezet aktivistája öt különböző rókafarmon járt, és elképesztő dolgokat látott. 

A ketrecekben olyan mértékben felhizlalt rókákat talált, hogy azoknak hurkákban redőződött a bundájuk, súlyuk egy átlagos sarki rókáéhoz képest megötszöröződött (3,5 kilogrammról átlagosan 19, 5 kilogrammra híztak). A kis méretű ketrecbe zárt állatok szemei bevéreztek, lábai elgyengültek, a kövérségük miatt mozogni is alig tudnak. A rókákat általában már egyéves koruk előtt levágják, majd a bundájukat eladják a ruhaiparnak, hogy kabátokat, kalapokat és kesztyűket gyártsanak belőlük.

A rókákról készült felvételek nyilvánosságra kerülése után az európai szőrmegyártók szövetsége közölte, hogy a túlhízott rókák tartása nem szabályos, és nem is tolerálható. Az állatok életkörülményeinek javítása érdekében 2020-tól nem adhatnak el szőrmét a legnagyobb kereskedőházaknak azok a farmok, amelyek nem igazolják, hogy megfelelő körülmények között nevelik az állatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top