Egészség

Celebek, akik túlélték a mellrákot

A Szex és New York színésznője ma már kendőzetlenül vall betegségéről, és élharcosa a korai diagnosztikának. A sztárok közül többen is nyíltan vállalják, hogy ráktúlélők.

Amerikában a rákkutató intézet szerint a bőrrák után a mellrák a leggyakoribb a nők körében a kontinensen. Az emlőrák kockázatát több tényező is befolyásolja: az életkor, a családi kórtörténet és a genetika. A magas kockázati tényezők persze nem jelentik automatikusan azt, hogy egy nőnek mellrákja lesz, és vannak, akik úgy lesznek betegek, hogy nem is tudnak ezekről az esélyekről.

A mellrák túlélői között több olyan ismert színész és énekes is van, akik a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák, és a saját történetüket átadva küzdenek azért, hogy a nők megértsék, mennyire fontosak a szűrővizsgálatok, hiszen ha korai stádiumban ismerik fel az elváltozást, az közelebb visz a gyógyuláshoz.

Christina Applegatenél 36 éves korában diagnosztizáltak emlőrákot. Miután megtudta, hogy hordozza az emlőrák kialakulásáért felelős gént, a mastectomia mellett döntött. 2008-ban beszélt először a betegségéről nyilvánosan, azóta élharcosa a korai felismerés fontosságáért zajló harcnak.

 

Ki ne ismerné Sheryl Crow-t! Az énekes ki is használja a népszerűséget, mégpedig arra, hogy felhívja a figyelmet szűrővizsgálatok szerepére. Ő 2006-ban tudta meg, hogy megjelent az emlőjében a daganat. Sugárkezelést kapott. Azóta többször is hangoztatta, hogy a mellrák korai szakaszában nincsenek konkrét figyelmeztető jelek, és hogy a mammográfia az egyetlen biztos módszer a diagnosztizálására.

 

Cynthia Nixonnál egy mammográfiai vizsgálat során diagnosztizálták a mellrákot. A Szex és New York sztárja úgy döntött, hogy nem beszél a nehézségeiről, amíg le nem győzi a rákot. A színésznő édesanyja ugyancsak mellráktúlélő, ezért Cynthia tudta, mire számíthat, amikor kiderült a betegsége. A színésznő csatlakozott a Susan G. Komen szervezethez, amely az egész világon azért dolgozik, hogy a nők kellő információt kaphassanak az emlőrákról.

 

Olivia Newton-John kétszer is szembenézett az emlődaganattal. 1992-ben egy önvizsgálat után fordult orvoshoz, ahol kiderült a betegsége. Biopsziát végeztek nála, ami negatív lett, de a megérzései azt súgták, hogy tovább kell vizsgálódniuk, ezért műtétre is sor került, ahol kiderült, hogy emlődaganata van. A színésznő 2017-ben bejelentette, hogy az emlőrák visszatért, és hogy kezelés alatt áll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top