Egészség

Ilyen fogkefét és fogkrémet vegyél kisiskolás gyereknek

Ugyan önállóan mosnak fogat a kisiskolás gyerekek, teljesen nem engedhetjük el a kezüket. Ráadásul az elektromos fogkefét sem divatból vásárolák a legtöbben.

A fogápolásra már a babák néhány hónapos korában hangsúlyt kell fektetni, ugyanis az első apró fogacskák megjelenésével felelősséggel tartoznak a szülők a megfelelő szájhigiénia kialakításáért. Az ujjra húzható, puha kefék tökéletes megoldást nyújtanak a csecsemők fogápolására, és megalapozzák azt, hogy később a babáknak rutinná váljon a tisztítás. Amint a gyerekek önállóan is képesek arra, hogy megtanulják a fogmosás csínját-bínját, a legtöbb szülő örömmel adja át nekik a korosztályukhoz illő, kicsi, puha fejű gyermekfogkefét és azokat a fogkrémeket, amelyeket a legkisebbek igényei kapcsán fejlesztettek a gyártók.

A kisiskolások élete számtalan dologban különbözik a gondtalan ovisokétól. Az egyik szembetűnő testi változás a sok közül a fogváltás, amit mindenki másképp él meg. A gyerekeknek 12 éves korukra alakul ki a felnőttkori fogsoruk – a bölcsességfogak kivételével. Ha iskoláskorukig még nem találkoztak elektromos fogkefével, célszerű nekik megtanítani a használatát, hiszen ezek a szerkezetek sokkal hatékonyabban tisztítják a fogakat, mint az általános fogkefék. A gyerekek esetében ez azért is hangsúlyos, mert iskoláskorban már teljesen önállóan mosnak fogat, ám azt, hogy mennyire alaposan dörzsölik és tisztítják azokat, nem lehet állandóan ellenőrizni.

Az elektromos fogkefék kapcsán a számos előny között szerepel, hogy a gyerekeknek kínált darabok közül jónéhány zenél és csipog, de a legtöbbet időmérővel is felszereltek. Utóbbi azért fontos, mert a kicsik előszeretettel kapkodják el a fogmosást. Persze akik nem szeretik az elektromos változatot, számukra is van megoldás: a legtöbb drogériában kaphatóak olyan kicsi homokórák, amelyek segítik a gyerekekek azzal, hogy mutatják, mennyi ideig dörzsöljék a fogaikat.

Az iskolásoknak feltétlenül olyan fogkefét kell használniuk, amit a korosztáyuknak terveztek, ugyanis azok mind formában, mind puhaságban illeszkednek az adottságaikhoz. Ugyanez vonatkozik a fogkrémekre is: mindenképpen a korosztályra szabott terméket szabad választani, hiszen annak összetevői felelnek meg leginkább az iskolások szájáplási igényeinek. Mind a fogkefék, mind a fogkrémek esetében a csomagoláson jelzik, hogy kiknek szánják azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top