Egészség

5 tipp, amellyel megszerettetheted a gyerekeddel a fogmosást

Mit szólnál a közös családi fogmosásokhoz? Nem, nem viccelünk.

Ha arra kérnek, hogy mutass olyan kisgyereket, aki szeret fogat  mosni, vajon mi jut eszedbe? Megmondjuk: az, hogy a legtöbb gyereknek nyűg a fogmosás. Ám szerencsére mindannyiunk környezetében vannak kicsik, akik előszeretettel nyúlnak a fogkefe után, sőt szép számmal akadnak olyanok is, akik maguktól rohannak fogat ápolni. Azokban a szerencsés szülőkben, akik már pici korban felkeltik a babák érdeklődését, és rutinosan szoktatják őket a fogmosáshoz, bizony fel sem merül, milyen az, ha a gyerek nemhogy nem akar, hanem egyszerűen nem is hajlandó önként fogat mosni. Pedig sajnos ezekre is akad példa szép számmal – bár következetes szülőként a legtöbben ezt nem hagyják annyiban.

A szakemberek szerint 4 hónapos kor környékén, amikor megjelennek az első fogak, el kell kezdeni a fogápolást. A gyengéd tisztításra feltétlenül szükségük van már az apró fogaknak is. Az ujjra húzható, puhább fogkeféket épp erre célra fejlesztették ki. A módszer ráadásul arra is tökéletes, hogy a babák megszokják, hogy bizony a fogakat ápolni kell, és hogy nem ördögtől való, ha anya vagy apa egy apró eszközzel a fogaikat tisztogatja.

Nagyobb gyerekek esetében, akik húzódoznak a fogmosástól, érdemes praktikákat bevetni. S mint ahogyan az nyilvánvaló, hogy a kétségbeesett szülőnél nincs kreatívabb ember, a leleményesség a legtöbb esetben megszeretteti a kicsivel a fogápolást. Hoztunk öt tippet, amely ebben segít.

  • A legtöbb szülő tudja, hogy a gyerekek többször utánoznak minket, mint gondolnánk. Épp ezért legyen közös rituálé fogmosás. Legyen a kicsi felszerelése a miénk mellett már a kezdetektől, és engedjük, hogy nézze, hogy mit hogyan csinálunk. Vagy váljon közös családi bulivá a fogmosás! Nem, ez nem egy csöpögős amerikai film, hanem a valóság: érdemes kipróbálni, hogyan hat a legkisebbekre is, ha azt látják, az egész család csinálja, amire őt is megkérik.
  • Sok szülő a fogtündért hívja segítségül a fogmosáshoz is. Persze nem személyesen, csak arra hivatkozva, hogy a tündér akkor hoz majd apró meglepetést a kieső fogacska helyett, ha az ép és egészséges.
  • Berregj! Nem, mielőtt gyorsan ellapoznál, csak gondolj bele: mi mással vehetnéd rá a kis makacskádat a fogmosásra, mint a játékkal? Lehet a fogkefe repülő, amely a fogacskákon landol, vagy versenyautó, amelyik körbe-körbe megy, a lényeg, hogy lelkesedjen a folyamatért, és pozitív élménye maradjon.
  • A mesehősökkel, állatfigurákkal díszített színes fogkefék és a különböző ízkölteményű fogkrémek is a segítségünkre lehetnek. Ha a gyerekek saját maguk választhatják ki a fogmosásuk eszközeit a boltban, biztosan szívesebben mosnak majd fogat.
  • Lehet, elcsépeltnek tűnik, de a mesefigurás fogkefék csodákra képesek. Főleg, ha körítesz egy-egy történetet a fogmosáshoz minden este. Sőt, ha a gyerek maga választja ki a fogkeféjét, még szívesebben veszi a szájába. A szuperhősös fogkefék eleve csodát tesznek a fogakkal, hogy a varázslósokról ne is beszéljünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top