Egészség

5 tévhit a gyerekek fogápolásáról

Ahogy az élet számos területén, a szájápolás kapcsán is több tévhit kering az emberek között. Mivel a rossz fogak sok ember életét keserítik meg, érdemes ezt a kérdést alaposan átrágni, és tényleg mindent megtenni azért, hogy megóvjuk a fogainkat. A szülők felelőssége óriási a témában, hiszen a legkisebbeket ők tanítják meg a helyes fogápolásra.

Már csecsemőkorban érdemes elkezdeni a fogtisztítást, akkor, amikor megjelennek a babák első tejfogai. Az ujjra húzhatós fogkeféket egészen addig érdemes használni, amíg el nem kezdjük tanítgatni a gyerekeket az önálló fogmosásra. Azokat a tévhiteket pedig, amelyek a gyerekek fogápolásáról szólnak, érdemes mielőbb eloszlatni.

Fontos a tejfog

Az első és talán egyik legfontosabb dolog, ami minden anyában és apában tudatosuljon, hogy bizony a tejfogak ápolása is legalább annyira fontos, mint a maradandó fogaké. Nemcsak azért kell azokat alaposan tisztítani, hogy a kicsik megtanulják a tökéletes fogmosás csínját-bínját iskolás korukra, hanem azért is, mert az egészséges szájhigiénia kapcsán egyáltalán nem mindegy, milyen állapotok uralkodnak ott bent. Ráadásul ha korán kiesnek a tejfogak, az a maradandóak kibújásánál is nehézséget okozhat – arról nem is beszélve, hogy akár torlódhatnak is majd az újak.

Magától is megy?

Tegyük a kezünket a szívünkre, és mondjuk azt, hogy mi aztán minden egyes alkalommal legalább két percig és persze tökéletes technikával tisztogatjuk a fogainkat. Ha így van, le kalappal előttünk, ám ha nem ez az igazság, érdemes belegondolni, hogy vajon a fogmosással magára hagyott gyerekek hogyan és mennyi ideig áldoznak a szájhigiénia oltárán. A szakemberek ezért javasolják, hogy nagyon sokáig kontrollálják a szülők a gyerekek fogmosását, és használják az időzítős fogkeféket vagy a speciális időmérőket a tisztálkodásokhoz.

Minél keményebb?

Sok szülő magából indul ki, és olyan fogkefét keres a gyerekének, amely erős, kemény sörtéjű, mert azt hiszi, hogy csak azok képesek alaposan megtisztítani a fogakat. Ám ez nemcsak hogy nem igaz, hanem egyenesen tévhit. A kemény sörte ugyanis árt az ínynek, és mindez hosszú távon a száj és a fogak egészségét is befolyásolja. Az ínyteszt elárulja, melyik kefe a megfelelő. Ne feledjük, a kicsik ínye még érzékenyebb.

Majd az iskolában

A gyakorlott szülők tudják, hogy az általános iskolában minden évben elviszik a gyerekeket fogorvoshoz. Sokan úgy vannak vele, hogy elég, ha a kicsit ekkor látja először szakember. Ám ez egyáltalán nem igaz, ugyanis ahogyan a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is már kicsi koruktól érdemes folyamatosan orvosi kontroll alatt lenni. Minél hamarabb kezdik ezt el a szülők, annál jobb, ugyanis így könnyebben hozzászoktathatóak a kicsik ahhoz, hogy fogorvoshoz járni nem félelmetes dolog.

Jó az alma, de…

Sok gyerek örömmel kiváltaná a fogmosást almaevéssel. Hogy honnan ered a hit, hogy ez is megfelelő szájápolás, nem tudni, de az biztos, hogy sokan gondolják azt, hogy a fogmosást pótolhatja az alma fogyasztása. Több sebből is vérzik ez a tézis: a gyümölcssav ugyanis roncsolja a fogzománcot, és a rágás közel sem tisztítja úgy a fogakat és a fogközöket, mint a megfelelő fogkefe és a fogkrém.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top