Egészség

Egyre terjed a chikungunya-láz Olaszországban

Már 47-en betegedtek meg, főleg Olaszország középső részén, de több tartományból is jeleztek eseteket. Szúnyogok terjesztik és használt gumik.

Először Rómától 60 kilométerre délre, Anzio városában regisztrálták a chikungunya-vírust, azóta csak Anzióban 38-an kapták el. Rómában hat, Latinában egy beteget tartanak számon. További személy betegedett meg az Emilia-Romagna tartománybeli Modena térségében, valamint egy 13 éves ázsiai kislány a lombardiai Mantova területén. 

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti.

Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jutott be Itáliába: a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben „utaztak” a szúnyog lárvái. A vírust az Olaszországban 1990 óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top