Egészség

Akár 450 ezer forintba is kerülhet egy autóban elszívott cigi

Görögországban, ha gyerek is ül a kocsiban. Európa más országaiban jóval alacsonyabb a bírság összege.

Görögországban büntetik a legkeményebben, ha valaki gyerek társaságában dohányzik a kocsiban, ugyanezért Franciaországban és Olaszországban csak 100-150 eurót (30-35 ezer forint) kell fizetni. Igaz, utóbbiban azért is kiszabják a bírságot, ha terhes nő társaságában cigizik valaki. Az Egyesült Királyságban 65 font (22 ezer forint) ez az összeg, de a korhatár ott 18 év, és kivételt jelent, ha az autó egy kabrió, melynek éppen nyitva van a teteje. 

Németországban a Deutsche Kinderhilfswerk nevezetű szervezet azért küzd, hogy mihamarabb tiltólistára kerüljön a személyautókban a dohányzás. A cigarettázás ezen formáját azért büntetnék mintegy 200 eurós (60 ezer forint) bírsággal, mert ha gyermek is helyet foglal az autóban, akkor a passzív dohányzás akár 50-100 százalékkal is emelheti a kicsik különböző légzőszervi betegségeinek kialakulási esélyét.

Ezenkívül többek közt Ausztráliában, Cipruson, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban és Kanadában is tilos az autóban dohányozni, ha gyermek is ül a kocsiban. (via HVG)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top