Egészség

Kapkodnak a magyar gyógypedagógusok után külföldön, ők pedig mennek is

Alulfizetik itthon a gyógypedagógusokat, külföldön, főleg Németországban viszont szívesen látják őket. Itthon egyre kevesebben maradnak, pedig már 2015-ben több mint 580 ezer gyermekre csak 9000 szakember jutott.

Egyre több magyar gyógypedagógus választja inkább a külföldi munkát. A szakma képviselői szerint itthon nagyon alulfizetik őket, miközben Nyugat-Európában, főleg Németországban tisztességes bért kapnak, és szükség is van a tudásukra. „Szörnyű nagy alkalmazási lehetőség van, hiszen Berlinben, sőt egész Németországban kötelező ma már az integráció” – mondta a Hír TV-nek Szomor Éva, Berlinben praktizáló gyógypedagógus.

Képünk illusztráció (Fotó: Révai Sára)

Ráadásul itthon igen magas, 400 pont körüli a felvételi pontszám. Ám aki bekerül az egyetemre, és ki is tanulja a szakmát, azt is rossz munkakörülmények várják. „A gyógypedagógiai területek meg intézmények mindig a sor végén vannak. Az önkormányzatok se fordítottak sok pénzt arra, hogy mondjuk felújítsák az intézményeket, vagy megfelelő bútorzattal lássák el” – mondta Pomázi Zsóka, a Pedagógusok Szakszervezetének képviselője. 

2015-ben 584 ezer, fejlesztésben részt vevő gyermekre csak 9000 szakember jutott Magyarországon, az arány feltételezhetően tovább romlik a következő években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top