Egészség

Jártál Bécsben mostanában? Nem adhatsz vért

Egyes vírusok kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban.

Átmeneti időre, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik akár csak egy napot a franciaországi Toulonban töltöttek. A Magyar Idők értesülései szerint erre azért van szükség, mert a városban fokozott kockázatot jelent a chikungunya-fertőzés: a vírust alapvetően szúnyogok terjesztik, de vérrel továbbadható.

Ugyancsak egy szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra a potenciális véradókra, akik akár csak egy napot is eltöltöttek Bécsben, Burgenlandban, Alsó-Ausztriában, illetve a romániai Brailában, Branceában vagy Vanatoriban.

Az Országos Vérellátó Szolgálat megerősítette a lap információit. Az OVSZ három országból kapott jelzést fertőzésveszélyről: Franciaországból a chikungunya-, míg Romániából és Ausztriából a nyugat-nílusi láz miatt. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb jelentése alapján a nyugat-nílusi láz vírusának jelenlétét nemcsak az említett országokban, hanem Görögországból, Szerbiából, Olaszországból, Izrael­ből, sőt Magyarországról is jelezték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top