Egészség

Áttörést értek el a bőrrák gyógyításában

Új kombinált gyógyszeres terápiával megállítható a bőrrák továbbterjedése – állítják ausztrál tudósok új kutatási eredményeik alapján.

A sydney-i központú Ausztrál Melanoma Intézetben két nemzetközi gyógyszerkísérlet is eredményesnek bizonyult olyan harmadik stádiumban lévő bőrrákos páciensek esetében, akiken műtétet hajtottak végre a rákos elváltozás eltávolítására.

A kutatók 12 hónapos vizsgálatnak vetettek alá egy immunterápiás és egy célzott terápiás új kezelési módot. Mindkettő sikeresen akadályozta meg a betegség terjedését. Korábban ezeknél a betegeknél 40-70 százalék volt az esélye, hogy a betegség visszatér és végzetessé válik. „A klinikai tesztek eredménye alapján úgy véljük, a betegség megállítható, meggátolható, hogy áttéteket képezzen és végzetessé váljon” – jelentette ki Georgina Long, az intézet igazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden harmadik daganatos betegség esetében bőrrákot diagnosztizálnak az orvosok. Ausztráliában pedig kiugróan magas a bőrrákos megbetegedések száma, minden ötödik órában bőrrák okozza egy ausztrál halálát. A megbetegedettek 90 százaléka a rákos daganat eltávolítása után meggyógyul, de tíz százalékuknál, akiknél nem észlelik időben a betegséget, továbbterjed a rák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top