Egészség

Rengeteg bírságot szabtak ki parlagfű miatt, és még egy hónapig ellenőriznek

Az ellenőrzések júliusban kezdődtek, de még bő egy hónapig szárazföldön és levegőben is folytatódnak.

Eddig csaknem 2500 hektárnyi parlagfüves területet fedeztek fel az országban a kormányhivatalok ellenőrei, ez majdnem akkora, mint a Velencei-tó területe. A szabálytalanságért összesen több mint 11 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki – mondta az Inforádióban a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Gábriel Géza közölte, hogy az ellenőrzések július 1-jén kezdődtek, ám a szezon még tart, jelenleg fővirágzásban vagyunk. Vagyis ahol a földhasználó nem tett eleget a parlagfűmentesítési kötelezettségének, szabadon virágzik a gyom.

A parlagfű az első fagyok megjelenéséig, általában október közepéig él, ezért Gábriel Géza szerint „még rengeteg idő áll rendelkezésre a földhasználóknak, hogy teljesítsék a kötelezettségüket, és a hatóságoknak, hogy ezt ellenőrizzék”.

A felderítést a szárazföldön végzik – szervezetten és bejelentések alapján –, de légi úton is ellenőrzik a területeket, az ország bármely pontján felbukkanhat a helikopter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top