Egészség

Már a magánkórházakban is van várólista

Egyre több beteg pártol át az állami egészségügyből a magánszférába. Ennek az ellátás minősége és a gyorsasága a fő oka. Mielőtt bárki azt hinné, hogy csak a gazdag emberek engedik meg maguknak ezt a luxust, az egyik magánkórház operatív igazgatója szerint egyre többeknek adja össze a család a vizsgálatra vagy az operációra a pénzt.

A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója az RTL Klub Híradójának szerdán elmondta, mára a fekvőbeteg-ellátásban náluk is elkezdett kialakulni várólista: 2-3 hét után tudnak most műtéteket vállalni. Ez persze fényévekkel jobb, mint az állami egészségügy, ott ugyanis gyakran hónapokat vagy éveket is kell várni egy-egy műtétre. Lantos Gabriella hozzátette, egyre több a kispénzű beteg , akiknek a családja adja össze a költségeket. Többféle szakrendelésre is tömegesen jelentkeznek az emberek, tavaly összesen 50 ezren voltak.

Egy felmérés szerint tavaly 10 budapesti lakosból hatan jártak magánorvosnál. A listát persze a fogászat vezeti, de a diagnosztika és az egynapos sebészet iránt is látványosan növekszik az érdeklődés.  Az RTL Híradója megkérdezte a témáról a kormányt is: az Emmi azt válaszolta, hogy céljuk az állami egészségügy fejlesztése, majd felsorolták, mi mindent tettek ezért 2010 óta.

Egyre több műtétet végeznek a magánkórházakban

A magánrendeléseken a mammográfiai vizsgálat, a CT- és az MRI-vizsgálatok is rendkívül népszerűek, ugyanis az állami egészségügyben ezekre gyakran csak hónapokkal későbbre kapnak időpontot a betegek.

Mivel rengeteg cisztám van, ezért nekem évente el kell mennem mammográfiai szűrésre, és idén, amikor bejelentkeztem, akkor csak 3 hónap múlva volt szabad hely. Mivel ennél gyorsabban akartam túlesni a dolgon, ezért utánanéztem, hogy magánúton mennyiért tudnám gyorsabban elintézni. A vizsgálat ára 10 ezer forint volt, de néhány nap várakozás után elvégezték egy magánrendelésen. Nagyon örültem, és ezentúl minden évben oda megyek majd, ennyit nekem megér, hogy ne kelljen órákig várnom és hónapokkal előtte bejelentkeznem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top