Egészség

Magyar szívekben is lehet visszahívott pacemaker

A visszahívott eszközök biztonsági hibáját eddig nem használták ki rosszindulatú hackerek, de a betegeknek érdemes minél hamarabb felkeresniük az orvosukat.

Az Abbott orvosi eszközöket gyártó vállalat bizonyos pacemakerei fölött hackerek tudják átvenni az uralmat egy szoftverhiba miatt. Két életveszélyes problémát is okozhatnak a támadók: le tudják meríteni az akkumulátort, illetve túl gyors szívverést idézhetnek elő – írja a Hvg.hu.

A gyártó ezért visszahívta a készülékeket, amiben hat modell érintett: az Accent, az Anthem, az Accent MRI, az Accent ST, az Assurity és az Allure.

Ez is érdekelhet Megnézem

A G Data kiberbiztonsági cég szerint a visszahívásban Magyarországon forgalomba került eszközök is érintettek lehetnek. Egy 2014-es OEP-szerződés szerint hazánk 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból, ez a típus szerepel a visszahívottak között. Azt nem tudni, hogy ezekből hány darabot ültettek be, illetve mennyi található még most is beültetve.

Az érintett pacemakerek valamelyikét használó betegeknek a kezelőorvosuknál kell jelentkezniük, hogy az eszköz szoftverét frissítsék. A gyártó szerint a biztonsági hibákat senki nem használta ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top