Egészség

Kirúgták, mert rámenstruált az irodai székre és padlóra

Változókor előtti nagyon erős menstruációja volt egy amerikai nőnek, a munkahelye azonban nem tolerálta, és két vérfolt után kirúgták.

“Hófehér nadrágban szálltam le a buszról, és csak otthon vettem észre, hogy egy nagy piros vérfolt van a nadrágomon, valószínűleg már a buszülésen is nyomot hagytam” – mesélte egyszer még középiskolás koromban az egyik barátnőm, és annyira szörnyűnek ítéltem meg a sztorit, hogy azt hittem, rémálma volt, de aztán kiderült, hogy ez nagyon is megtörtént vele. Aki menstruál, az tudja, hogy bármikor előfordulhat ilyen, és nem azért, mert hanyag, igénytelen satöbbi, hanem azért, mert néha van az a vérmennyiség, amit az ember lánya nem lát előre jönni.

 A Huffington Post számol be Alisha Coleman esetéről, akit kirúgtak a munkahelyéről szerintem felháborító indokkal. Alisha 2016-ban még a 911-es segélykérő vonalnál dolgozott, ő vette fel a telefont, és azt mondta, nagyon szerette a munkáját, mert embereken segíthet. Alishának a változókor előtti, erős vérzése volt, ezért véletlenül véres lett az irodai széke. A menedzsere ezt észrevette, és hazaküldte átöltözni, majd pár nap múlva kapott egy hivatalos levelet, hogy ha még egyszer ilyen történik, kirúgják. Megtörtént, csak éppen nem a szék lett véres, hanem véletlenül az irodai padló. Ekkor is hazaküldték a nőt, majd amikor bement dolgozni másnap, közölték vele, hogy ki van rúgva. Az indoklás szerint azért, mert nem tartotta be a magas személyi higiéniás elvárásokat. Alisha most perel egy szervezet segítségével, mert több bíróság elutasította.

“A munkahelyednek semmi köze a testedhez és a menstruációs ciklusodhoz.Kirúgni egy nőt az erős menstruációja miatt támadás minden nő ellen. Az erős ciklust minden nő megtapasztalja változó kor előtt. Ezért kirúgni bárkit ráadásul szövetségi törvénybe is ütközik.”

Persze én sem örülnék neki, ha  kolléganőm véres gatyában mászkálna, de biztos vagyok benne, hogy ő sem. És  biztosan ismeritek ti is azt a diszkomfort érzést, ami a menstruációval jár, és amikor azt hiszed, biztosan átáztál, akár tampont, akár betétet használsz. A munkahelynek ilyenkor diszkréten segítenie kellene a dolgozóját, nem pedig megaláznia, mert ilyen bárkivel megeshet, aki nő, és menstruál.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top