Egészség

Úgy néztem ki, mint akin áthajtott egy teherautó – ilyen az élet a masztektómia után

Hónapokba telt, mire Christina a műtét után bele mert nézni a tükörbe. Azt mondja, ma már szereti a testét, ami az elmúlt években elképesztő dolgokon ment keresztül.

Közvetlenül a műtét után voltak olyan napok, amikor a tükör közelébe se mertem menni” – mesélte a Daily Mail című brit lapnak Christina Pacitti. A kétgyermekes brit anyuka az után döntött úgy, hogy eltávolíttatja melleit, hogy megtudta, hordozza a mellrák kialakulásáért felelős egyik gént, a BRCA-gén mutációját.

Christina nem sokkal korábban unokatestvérét veszítette el mellrákban. A halála után döntött úgy, hogy letesztelteti magát. “Mikor megérkezett az eredmény, hosszú percekig csak ültem fölötte. Nem akartam elhinni.” Az anyuka azt mondja, ezt követően hónapokig nem volt nyugta: “Utáltam magam, hogy a hibás gént esetleg átadtam a gyermekeimnek, és amiatt is, hogy ha beteg leszek, nem láthatom őket felnőni.”

Az anyuka végül épp emiatt döntött a megelőző műtét mellett. “Megbeszéltem a vőlegényemmel a dolgot, aki mindenben támogatott.” Christinának azóta három beavatkozása volt: a masztektómia mellett két helyreállító műtétnek is alávetette magát, a legutóbbira néhány hónappal ezelőtt került sor.

Utána napokig kerültem a tükröt. A műtét miatt úgy néztem ki, mint akin átment egy teherautó” – mondta Christina, majd elmagyarázta, az orvosok a combjából vett szövettel pótolták a masztektómia után hiányzó zsírszövetet, emiatt az egész teste tele volt kék-zöld foltokkal.

“A testemet megmutattam a gyerekeimnek is. Azt szerettem volna, ha tudják, mivel jár egy-egy orvosi beavatkozás. Azt is elmondtam nekik, hogy szeretem ezeket a sebhelyeket, még a kék-zöld foltokat is, mert azt jelentik, hogy sokkal több időt tölthetek majd velük.” Christina elmondta azt is, hogy gyermekeit is teszteltetni fogja a hibás génre, igaz, erre legkorábban majd akkor lesz lehetősége, ha betöltik a 18 éves kort.

Olvass még többet a masztektómiáról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top