Egészség

Felcsillant a remény a mogyoróallergiásoknak

Reménykedhetnek a mogyoróallergiások, mert egy ausztrál kutatócsoport olyan módszert talált a betegség ellen, ami négy év után is védettséget nyújt a csonthéjas gyümölccsel szemben.

Másfél éven keresztül naponta adtak probiotikumot (Lactobacillus rhamnosus), valamint egy mogyoróban lévő fehérjét több, mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyereknek a Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) szakemberei. Egy hónappal a kezelés után a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül.

Ez is érdekelhet Megnézem

A szájon át alkalmazható kezelés lényege, hogy megváltoztatja a szervezetnek egy allergénre adott reakcióját.

“A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja azt, nem pedig allergiás reakcióra” – magyarázta Mimi Tang, az MCRI kutatója, hangsúlyozva, hogy ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult.

A különböző élelmiszerekkel, különösen a mogyoróval szembeni túlérzékenység drasztikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Jelenleg világszerte nagyjából 250 millió ember küzd valamilyen ételallergiával, ami több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top