Egészség

Visszatért a fekete halál Amerikába

Arizona két megyéjében is felbukkantak olyan bolhák, amelyek hordozták a pestis kórokozóját. A közegészségügyi hatóság figyelmeztetést adott ki Navajo megyében, a vizsgálatok szerint bubópestisről van szó.

Bubópestist terjesztő bolhák bukkantak fel Arizona két megyéjében is (Navajo, Coconino), erre és az általuk terjesztett betegségre Facebookon is figyelmezteti a lakosságot a közegészségügyi hatóság és néhány tanácsot is ad a pestisfertőzés elkerülésére.

A pestist a bolhák és fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés terjeszti, a helyieknek mindent meg kell tenniük azért, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát. Így egyből jelenteniük kell, ha hirtelen halnak a vidéken a rágcsálók vagy a prérikutyák, mert ez is a pestis jele lehet.

Érdemes elkerülni a vadállatokat és otthon tartani a háziállatokat, így a kis házi kedvenc nem tér haza fertőzött bolhákkal a bundájában.

A bubópestis főbb tünetei közé tartozik a láz, a hidegrázás, a gyengeség, az izomfájdalom és a nyirokcsomók megduzzadása is. A tünetek a fertőzés után 2-6 nappal jelentkeznek. A pestis 1894-ig gyógyíthatatlan betegség volt, ma már korai diagnózis és kezelés mellet antibiotikummal gyógyítható. 

Az Egyesült Államokban 2000 és 2015 között 96 megbetegedést regisztráltak, a betegségbe 12-en haltak bele – írja az IFLSience.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top