Mindennapok

“Mozog a rákom, nézze meg” – név nélkül megszólal a nőgyógyász

Hüvelytabletta becsomagolva, észre nem vett terhességek, csillámporos punci – nagyon intim dologról mesélt nekünk egy nőgyógyásznő.

Nálunk elég ritka a női nőgyógyász, ez minek köszönhető?

Magyarországon ez tradicionálisan így alakult, de ha egy kicsit visszamegyünk az időben, a bábák korába, láthatjuk, hogy egy női szakmáról beszélünk. Németországban például ritka a férfi nőgyógyász. Manapság viszont egyre több a nő nőgyógyász, mert az egész orvostársadalom elnőiesedik, így szülész-nőgyógyásznak is több nő jut. Nem családfenntartó szakma, nekem szakorvosként, havi 5 ügyelettel a fizetésem 170 ezer forint volt. De a tapasztalatom az, hogy több hölgy keres nő nőgyógyászt, mint amennyi elérhető ma Magyarországon. Bár van olyan is, aki kifejezetten kerüli a nő nőgyógyászokat. Kinek a pap, kinek a papné, ugye?

Csomóan azt gondolják, hogy a nőgyógyászok valamilyen perverzió miatt választják a szakirányt.

Nekem teljesen olyan, mintha a matematika munkafüzetet látnám, minden szexualitástól elvonatkoztatva vizsgálom a nemiszervet. Aki kozmetikushoz jár gyantáztatni, az pont ugyanaz, csak szerintem egy gyantázás jobban fáj, mint egy nőgyógyászati vizsgálat. Mindig figyelek arra, hogy beszélgessek a beteggel előtte, tudjam oldani a gátlásokat. Mindent megteszek azért, hogy a beteg ellazuljon, és ne érezze kellemetlenül magát. De egyén, kor és stílusfüggő, kivel hogyan kell kommunikálni. A kis minimanó 18 éveseknek, akik életük első rákszűrésére jönnek, mindig elmondom, hogy mi fog történni, és ha bármi kellemetlen, szóljon azonnal és mindent abbahagyok. Egészen más, ha valaki már szült nálam egy vagy két gyereket.

Miket találtál eddig a nőkben (vagy a hüvelyben)?

A “nem találom a tampont” esetek gyakoriak, ilyenkor van, hogy én se, vagyis a beteg elfelejtette, hogy már kivette. Előfordul, hogy azzal jönnek, hogy feltették a tampont, de nem emlékeznek, hogy levették-e az előzőt. Tipikus sürgősségis eset a “fent maradt az óvszer” vagy a tampon csomagolásának felső része fent marad. De ezek a dolgok csak a hüvelyben vannak, nem tudnak tovább menni. Semmi speciális eszközt nem használok, veszek egy kesztyűt és kihúzom, ezt akár magának is megteheti a beteg, csak ilyenkor már akkora a para, hogy ez nem megy.

És ezzel a sürgősségire mennek az emberek?

Igen, ekkor találkozom a legtöbb olyan mondattal, ami miatt teljesen ki tudok akadni. Azt tudni kell, hogy sürgősségi ellátás alatt két orvos ügyel 3 emeleten, 3 osztályon és egy szülőszobán. Bejön a beteg, és csak annyit mond: “nagyon vérzek”, a nővér pedig telefonál is. A két orvosból az egyik lejön, mert egy “nagyon vérzik”-et illik komolyan venni, egy orvos marad tehát a frissen operált betegekre, szülőszobára, sürgős műtétekre. A kérdésre, hogy “akkor miben tudok segíteni, úgy hallom, nagyon vérzik”, az a válasz, hogy “igen, megjött a menstruációm és nagyon vérzek”. Napi rendszerességgel jönnek be így a sürgősségire emberek. Az a baj, hogy általában egy olyan beteg mellől hívnak el, akinek tényleg szüksége van rám. Persze nem mindegy, hogy terhes-e az illető és lehet kóros a vérzése, ami azonnali műtétet igényel, de nem egy sima menstruáció esetében. Menszeszhez társuló erős görcs esetén a háziorvosi ügyeleten is tudnak injekciót adni.

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

Hipochonderek vagyunk, hogy minden aprósággal a sürgősségire megyünk?

Részben igen, részben ez inkább egy rossz társadalmi berögződés, hogy “nekem ez jár, fizetem a TB-t, bemehetek”. Nem! Éjszaka jönnek be a sürgősségire olyan panaszokkal, hogy “hónapok óta…”, ez nonszensz. Meg lehet figyelni, hogy amikor szép idő van, akkor kevesebben jönnek be, valahogy akkor nem fáj.

A másik személyes kedvencem a hüvelyfolyásom van kijelentés sürgősségi ellátáson. A kérdésem ilyenkor csak az, hogy akkor most ez a fontos, vagy az, hogy valakinek egy operációval megmentsem a babáját? Magával a nőgyógyászati munkával nincs gond, a hülyeséggel van baj, de azzal nagyon.

Van olyan, aki megmondja kerek perec, hogy ő azért jött este 10-kor, mert egyébként dolgozik és nem ér rá. Vannak magánrendelők, ahol este is nyitva vannak, de a sürgősségi nem erre van kitalálva. Egyszerűen azok a betegek kerülnek hátrányba, akiknek tényleg szükségük lenne az azonnali segítségre. Sokszor olvasni, hogy az orvos tájékoztatása nem volt megfelelő, mert 2 perce volt összesen. Például ezért, mert elképesztően sok a felesleges ellátás.

Mi a leggyakoribb mondat, amit betegtől hallasz?

Sokan szokták mondani, hogy “jaj, nem volt időm mosakodni”. Semmi probléma, egy délutáni vizsgálatot megelőzően reggeli vagy előző esti tisztálkodással teljesen rendben lesz a terület.

Amikor a beteg kimegy az ajtón, ha agyonütnek se fogom tudni megmondani, hogy milyen fazonú volt a szőrzete, full lényegtelen.

Egy kollégám mesélte, hogy egy vidéki rendelőben helyettesített egy férfi nőgyógyászt, jött a múltkor egy beteg és csillámos volt odalent. A kolléganőm megkérdezte, hogy “talán a doktor úrra számított?”

Ezek szerint túlzásba visszük az általános higiéniát?

Volt olyan is, hogy jó egyetemet végzett lány került úgy hozzám, hogy évek óta van folyása, de nem ment vele orvoshoz. Nagyon igényes lány volt, erős, bűzös folyással. Kérdeztem, hogy nem zavarta-e, mire közölte, hogy minden nap betett egy tampont, hogy bedugja a hüvelyfolyást. Életemben először ekkor hallottam ilyet, de azóta évente egyszer mindig találkozom egy ilyennel. Sokan kezelik a reklámok hatására a hüvelyfolyásukat, ami részben kiváló, mert az esetek egy részében segít, viszont a nem gombás esetekben sajnos nem. Ilyenkor sajnos sokszor elég későn keres fel nőgyógyászt a beteg, ami nem azt jelenti, hogy nem lehet meggyógyítani, de már ő is (és a párja is) túl sokat kínlódott vele, a kudarc, “sikertelen kezelések” miatt kevésbé bízik a következő kúpban, amit az orvos felír… ilyenkor sok esetben tenyésztést is érdemes végezni, hogy célirányosabban tudjuk kezelni a problémát.

Ehhez azért nagyfokú butaság is kell…

Az hagyján, gombás fertőzésre írtam fel a nőnek egy kúpot és krémet, hogy a fertőzést kezelje. Mondtam, hogy a krémmel a párja is kenheti magát, ha van viszketése. Viszonylag gyorsan elfogyott a kúp és ekkor derült ki, hogy a pasinak is feldugta. Másik esetben írom a sokadik hüvelykúpot és már kezdtem gyanakodni, hogy miért nem javul, mire kiderült, hogy nem bontotta ki a csomagolásból.

Mi a legmegdöbbentőbb eset, amivel eddig találkoztál?

Egy magára nagyon adó, tökéletes sminkkel rendelkező nő émelygést, puffadást, hányingert és hányást tapasztalt magán. Mit csinál a 21. századi fiatal? Kiguglizta, hogy mi lehet és azt találta, hogy gyomorrákja van. Ettől teljesen bepánikolt és nem mert orvoshoz menni.

Egy idő után pedig azt érezte, hogy megmozdult a rák és ő tényleg ezt hitte. A szülőszobában derült ki, hogy terhes.

 “Okosabbak” vagyunk az orvosnál?

Nehezen viselem, amikor a beteg azzal jön be, hogy “kérek egy ultrahangot/CT-t (vagy bármit)”. Ez nem közért, és nem is kocsma, majd az orvos eldönti, milyen vizsgálatokra van szüksége a betegnek. Ilyen kívánságokra magánkórházakban és magánrendelőkben van lehetőség. Ott ki vannak írva a vizsgálati árak, ott nyugodtan lehet válogatni.

Nehezen fogadjuk el a diagnózist?

Múltkor volt egy páciensem, akinek kijött, hogy méhnyakrákja van, azonnal operálni kell. Telefonon értesítettük, bejött, beszéltem vele, úgy tűnt, minden rendben zajlott, majd egy pár hét múlva megjelent újra rákszűrésen. Elmondta, hogy alternatív gyógyászattal próbálkozott: fény- és hangterápia, meg körülbelül “feketemacskát lóbált éjfélkor a teliholdnál” és jött, hogy nézzük meg, elmúlt-e a rák. Természetesen ugyanaz az eredmény jött ki, később pedig meghalt a lány.

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

Védekezésben mennyire tájékozottak az emberek?

A múltkor egy férfi jelentkezett be hozzám, hogy csak kérdése van. A barátnőjével akkoriban nem szerelmeskedtek gyakran, a fiú pedig könnyített magán délután. Este aztán mégis együtt voltak és azt akarta megtudni, lehet-e ettől terhes a barátnője. Viszonylag sokáig kellett beszélnem neki, mire elhitte, hogy nem. Egy Hofi kabaré részlet jut ilyenkor mindig eszembe:”lehetek-e abban az ágyban terhes, amiben előzőleg szerelmeskedtek? – Lehetsz, de nem az ágytól!”

De legalább előrelátó volt a fiú. Megelőzés?

Múltkor bejött egy 50-es nő beteg, hogy ő esemény utáni tabletta receptjét kéri. Ránéztem, hogy ez most komoly, miért és hogy? Kiderült, hogy a lányának szeretné kérni, én pedig elkezdtem mérges lenni. Azt mondtam, hogy ha a lányának szeretné kérni, akkor igenis jöjjön be a lány, ha ennyire felelőtlen volt, akkor álljon elém és ő mondja el a részleteket. Kiderült, hogy nem erről van szó, hanem a lány ment fesztiválozni, anyu meg úgy volt vele, hogy vesz neki egy esemény utáni tablettát, ha véletlenül bármi történne. Vannak érdekes megoldások arra, hogy ne foganjon meg a magzat, de ezek finoman szólva sem 100%-osak. Sőt, a legjobb barátnőmnek úgy lett gyereke, hogy tervezték, de az esemény után hirtelen beparázott és mindent megpróbált: ugrált az ágyon, úgy zuhanyozott, hogy alaposan megmosakodott, most meg már 2 éves a gyerkőc.

A “nem tudtam hogy terhes vagyok” esetek csak legendák vagy tényleg van ilyen?

Nagyon sok ilyen esettel találkozom sajnos már a szülőszobán. Például egy fiatal lány már két háziorvosi ügyeleten túl volt vesegörcsökkel (szülési fájdalmakkal), mire hozzám került. Sok esetben tudják, hogy terhesek, csak nem merik bevallani, 1 kilós babákat hoznak a világra, mert nem gondozott terhességek. A valaha nálam szült legfiatalabb egy 15 éves kislány, picit nőttek a cicijei, ennek örült és a menszeszei mindig összevissza voltak, nem zavarta különösebben. Nála nem a szülőszobán derült ki, hanem a 30. hét környékén, onnantól kezdve járt gondozásra a lány. Egy másik esetben egy 16 éves lány szült nálam, aki nem tudott a terhességről, leültem mellé pár nap múlva és órákon keresztül beszélgettem vele, mert látszott rajta, hogy teljesen meg van zavarodva szegény. Minden, ami felnőtt nőknek természetes, azt az ilyen fiatal lányok nem is tudják.

És ennek a fordítottja? Az “én biztosan terhes vagyok”?

Olyan is van, hogy úgy jön be valaki, hogy terhes, már rugdos a baba, nézzük meg. Kérdezem, hogy eddig nem volt orvosnál? Nem-nem, de ekkor már gyanús a dolog. Megnézem, nem terhes, megultrahangozom és tuti, hogy nem terhes. Mondom neki, hogy nem terhes, mire kifakad, hogy ne mondjam neki, nézzem meg, mekkora hasa van. “Hát, az a háj” – mondtam, de erre megsértődött. És nem tudod elmagyarázni neki, hogy márpedig nem terhes, nem fogadja el.

Panaszlevelet kaptál már?

Hivatalosan egyet eddig, egy felháborodott kismama arra panaszkodott, hogy én azt mondtam neki: “ne simogassa a hasát, mert megkeményedik, mint a fiúk fütyije”. Ezt vállalom, hogy szó szerint így hangzott el, mert a méh egy simaizom, ha inger éri, görcsölhet. Ezt sokan nem tudják, simogatják, fogdossák a hasukat, de ezekkel görcsöket okoz magának az anyuka. Szerintem találó szöveg, ezt biztosan megjegyzi a kismama.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top