Egészség

Testépítők figyelem! Kockázatos teljesítményfokozó került forgalomba

Egészségre ártalmas összetevőket tartalmazhat a testépítőknek szánt teljesítményfokozó készítmény.

Kreatin-nitrátot és teakrint (koffeinhez hasonló, purinvázas alkaloidot) mutatott ki a lengyel hatóság egy USA-ból származó, különleges táplálkozási célú élelmiszerben, mely Magyarországon is kapható. 

Az elsősorban testépítőknek szánt Cellucor C4 G4 Chrome Series több ízesítésben kapható, különleges táplálkozási célú élelmiszer. A nem engedélyezett összetevőket – azaz a kreatin-nitrátot és teakrint – a Pink Lemonade ízesítésű készítményben mutatta ki a hatóság.

Testépítők figyelem! Kockázatos teljesítményfokozó került forgalomba
Fotó: NÉBIH

A termék adatai:

  • A termék neve: Cellucor C4 G4 Chrome Series, “Pink Lemonade” ízesítés
  • Márka: Cellucor (USA)
  • Kiszerelés: 195 gramm, 30 adag / doboz
  • Minőségmegőrzési idő: 31/03/2019 (a dobozon: 03/19)
  • RASFF referencia szám: 2017.1169

A kereskedelmi forgalomból visszahívott termékben kimutatható kreatin-nitrát és a teakrin (címkén “theacrine” vagy “tetramethyluric acid”; “TeaCorTM”) nem engedélyezett, új élelmiszernek minősülő összetevő.

Új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997. május 15. előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unióban. Az új élelmiszerek szigorú engedélyeztetési eljárást követően hozhatók forgalomba az EU területén. Engedélyezésüket – a gyártó vagy forgalmazó kérelmére – az Európai Bizottság végzi, a tagállamok szoros közreműködésével.
 

Figyelembe véve, hogy a kreatin-nitrát és a teakrin felhasználására egyelőre nem nyújtottak be engedélykérelmet, nem bizonyított, hogy az összetevők fogyasztása az egészségre ártalmatlan.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy akinél van a fenti termékből, az egészsége megóvása érdekében ne fogyassza el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top