Egészség

Pókcsípés: pánik, vagy nem pánik?

A nyáron sokkal gyakoribbak a rovarcsípések és az apró, viszkető, vörös duzzanatok, mint az év többi szakaszában. Ezek nagy része szúnyogcsípés, amit már könnyűszerrel felismerünk. Ám több kisebb, piros csípés egymáshoz közel már gyanút kell hogy ébresszen bennünk: ez bizony pókcsípés lesz.

Magyarországon, a természetben, nem kell tartanunk mérgező pókcsípéstől, nálunk ugyanis nem élnek emberre veszélyes pókfajok. Ez persze nem vonatkozik a hobbiból, terráriumokban tartott, különleges fajokra. Annál több viszont, az emberekre nézve veszélytelen pók, ha jól körülnézünk otthonunkban, szezon elején a nyaralóban vagy sátorozáskor.

Honnan ismerhető fel a pókcsípés?

A legtöbb magyarországi pók nem képes komolyabb fájdalom okozására: e pókcsípések nyomán szúró, viszkető érzést tapasztalunk, és ha a keletkező duzzanat nem nagyobb fél centisnél, akkor várhatóan pár nap alatt el is múlik, nem szükséges emiatt orvoshoz fordulni. Egyetlen pókfaj él nálunk, mely emberre veszélyes lehet, a mérges dajkapók. Ez képes átharapni az emberi bőrt, ha veszélyben érzi magát vagy utódait. Támadása inkább nevezhető harapásnak, mint pókcsípésnek, ami egyébként fájdalmas, de nem életveszélyes. A leggyakrabban száraz réteken fordul elő. A legtöbb tehát, ami Magyarországon előfordulhat, hogy a kisebb-nagyobb pókcsípések, helyi gyulladást okoznak.

Pókcsípés: pánik, vagy nem pánik?

Kezelni kell a pókcsípést?

Ha csak kisebb, viszkető duzzanat jelenik meg, akkor elegendő, jegelni, esetleg hideg vízzel borogatni, hogy csökkentsük a gyulladást, duzzanatot, illetve a viszkető érzést. Kövessük figyelemmel a pókcsípés helyét még pár napig, s elegendő csak akkor orvoshoz fordulni, ha nagyobbodik a pókcsípés helye, vagy a közepén gennyesedik, ismeretlen folyadék szivárog a belsejéből. Ez utóbbi akkor valószínű, ha valamilyen egzotikus országban járunk.

Népi gyógymódok a pókcsípésre

Ha mégis úgy érezzük, hogy az egyébként ártalmatlan pókcsípés, számunkra nehezen elviselhető következményekkel jár, viszkető, égő érzettel, akkor otthon is alkalmazható trükköket érdemes bevetni:

  • káposzta- vagy bazsalikomlevélből borogatás
  • kurkuma és olívaolaj keverékéből készített pasztából borogatás
  • porrá tört aktív szén, vagy szódabikarbóna vízzel elkevert elegye is jó pakolásnak

 

Forrás részben : www.mecsek.gportal.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top