Egészség

Sikeresen választottak szét egy kilenc hónapos sziámi ikerpárt

Sikeresen választottak szét bangladesi orvosok egy törzsénél összenőtt, kilenc hónapos sziámi ikerpárt kedden a dakkai orvosi egyetem kórházának gyermeksebészeti osztályán.

A lányok a medencéjüknél voltak összenőve, közös volt a gerincoszlopuk egy része és a végbelük. Az intézmény 16 sebésze és más orvosai több hónapon keresztül készültek a mintegy nyolc órán át tartó szétválasztó műtétre. Bangladesben először végeztek el az összenövés helye alapján pygopagusnak nevezett ikerpár-szétválasztást. Az ilyen műtét nagyon ritka, mivel a sziámi ikrek alig 20 százaléka születik hátuknál összenőve.

A kép illusztráció, nem őket választották szét (fotó: Tumblr)
A kép illusztráció, nem őket választották szét (fotó: Tumblr)

A szétválasztó műtét után az ikreket külön-külön további több órás beavatkozásnak vetették alá. “Reméljük, hogy eredményes lesz a beavatkozásunk, mivel a műtét második szakasza kritikus rész a végeredményt illetően” – mondta Asraf Huq professzor, a gyermeksebészeti részleg vezetője a szétválasztó műtét utáni sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a gerincoszlop, a gerincvelő, a húgyutak és a végbél szétválasztását sikeresen elvégezték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top