Egészség

Már a szomszédban pusztít az afrikai sertéspestis

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában. A fertőző gócot a magyar–román határ közelében levő Szatmárnémeti szélén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban.

A betegség összesen hét állatot fertőzött meg két háztáji gazdaságban, miután az egyik gazdaságról átterjedt egy szomszédosra is. A megfertőzött állatok tetemeit elégették. A román hatóságok a fertőzött gazdaságokban megtettek minden olyan intézkedést, amely a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges – közölte a bukaresti hatóság, amely az európai illetékes szerveket is értesítette a vírus romániai megjelenéséről.

Veszélyben vannak
Veszélyben vannak

Az első vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a kórokozó Ukrajnából került Romániába, fertőzött állati eredetű termékek révén. Több állami intézmény bevonásával további vizsgálatokat végeznek a fertőzés eredetének pontos megállapítása érdekében.

Az afrikai sertéspestis az Európai Unióban 2014-ben jelent meg először. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top