Egészség

Az édesítőszer tényleg rosszabb a cukornál?

Egy friss tanulmány szerint az édesítőszerek fogyasztása kapcsolatba hozható az elhízással, a magas vérnyomással és a szívbetegségek kockázatát is növelheti. Sőt, arra is felhívják a figyelmet a kanadai kutatók, hogy az elhízás ellen sem minden esetben hatásosak az édesítőszerek.

A Canadian Medical Association Journalban publikált tanulmány szerint a mesterséges édesítőszerek nem okoznak súlycsökkenést, ellenben a hosszú távú megfigyelés alapján kapcsolatba hozhatók a súlygyarapodás és elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével.

Ezért ne tegyél édesítőszert a kávédba!

A Manitoba Egyetem kutatói a mesterséges édesítőszerek káros hatásait vizsgálták. A tudósok 37 tanulmány adatait vizsgálták meg, amelyek közel 400 ezer ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapult. A tanulmányok közül 7 a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal készült, és ezekben 1003 embert követtek kb. 6 hónapig.

“Miközben emberek milliói használnak mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt egyértelmű a testsúly kordában tartásában” – mondta el Ryan Zarychanski, az egyetem professzora. Meghan Azad, az egyetem docense, aki a tanulmány vezető szerzője, fokozott óvatosságra intette a mesterséges édesítőszert használókat addig, amíg a szerek hosszú távú hatásait teljesen fel nem térképezik. Azad és csoportja most  egy új kutatáson dolgozik, azt igyekeznek felmérni, hogy  a gyermeket váró anyák mesterséges édesítőszer fogyasztása hatással van-e a gyerekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktériumaira.

Az édesítőszer tényleg rosszabb a cukornál?

A kanadai tudósok hangsúlyozzák, hogy  világszerte terjed az elhízás és az azzal kapcsolatos több betegség,azt azonban további vizsgálatokkal kell még bizonyítani, hogy a mesterséges édesítőszerek használatának van-e ennek a megakadályozásában valódi haszna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top