Egészség

Meghalt Charlie Gard

Meghalt Charlie Gard, a súlyos veleszületett betegségben szenvedő egyéves brit kisfiú, akinek szülei heves vitákat kiváltó, hiábavaló jogi küzdelmet folytattak egy kísérleti terápiáért. 

A kisfiú augusztus 4-én lett volna egyéves. Halálát pénteken jelentették be szülei, akik már hétfőn közölték, hogy feladják a jogi küzdelmet a kísérleti terápiáért, mert szerintük túl késő lett a kezeléshez, és “a további harc csak fájdalmat okozna a fiúnak”. 

Meghalt Charlie Gard

Charlie egy rendkívül ritka genetikai betegséggel (MDDS) született, amely az izmok és más szervek elsorvadásával jár, születése óta gépekkel tartották őt életben a londoni Great Ormond Utcai Kórházban. Nem tudott mozogni, nem hallott, és epilepsziás görcsök kínozták.

Orvosai egy idő után bírósági jóváhagyást kértek ahhoz, hogy levegyék a lélegeztetőgépről a gyógyíthatatlan gyermeket. Szülei azonban az Egyesült Államokba akarták őt vinni egy kísérleti terápiára, amelyet még sohasem próbáltak ki MDDS-ben szenvedő páciensen. A szülők 1,3 millió font (443 millió forint) adományt gyűjtöttek össze az utazás és a kezelés finanszírozására.

Meghalt Charlie Gard
A kis Charlie szülei, Chris Gard és Connie Yates. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

A londoni felsőbíróság helyt adott a kórház kérésének, mondván a gyermek gépekkel való életben tartása csak meghosszabbítja szenvedéseit anélkül, hogy gyógyulást hozna számára. A brit bírói döntést megerősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Charlie-t már június végén lekapcsolták volna a gépekről, a szülők azonban haladékot kértek, hogy búcsút vehessenek gyereküktől.

Az esetet a nemzetközi sajtó is felkapta, Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította a szülőket. Olasz, vatikáni és amerikai kórházak ajánlották fel, hogy tovább kezelik Charlie-t. A Great Ormond Utcai Kórház orvosait és ápolóit az intézmény szerint a szülők támogatói zaklatták és halálos fenyegetéseket is kaptak.

Olvass még többet Charlie Gardról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top