Egészség

Így kerüljük el, hogy továbbfertőzzön az ajakherpesz

Az ajakherpeszt okozó vírus könnyen átterjedhet az egyik emberről a másikra, ezért ha a kellemetlen tünetek jelentkeznek nálunk, nagy hangsúlyt érdemes fektetni a higiéniára. Mire figyeljünk, hogy ne fertőzzünk meg mást is?
Így kerüljük el, hogy továbbfertőzzön az ajakherpesz

A herpesz az egyik legelterjedtebb vírus a világon, a lakosság túlnyomó többsége felnőttkorra átesik a fertőzésen. Különlegessége, hogy a szervezet nem tudja teljesen elpusztítani, az első fertőzés után a vírusok egy része ugyanis láthatatlanná válik az immunrendszer számára. Ezek visszahúzódnak az idegdúcokba, ahol inaktív állapotban egy életen át bennünk maradnak. Ha a szervezetünk valamilyen más betegség miatt meggyengül, a vírus aktivizálja magát, és a bőrön hólyagokat képeznek.

A herpesz nyállal, testnedvekkel terjed, de a közhiedelemmel ellentétben nem csak csókkal adható át. Igaz, hogy leggyakrabban csókolózással adják tovább a vírust, de a közös pohárról, evőeszközről, rúzsról vagy borotváról is átterjedhet egyik személyről a másikra. Ezért ha a herpesz jól látható jeleit viseljük magunkon, fokozottan ügyelnünk kell a személyes higiéniára – ez nem csak a saját, de környezetünk érdeke is, hiszen a vírus ilyenkor könnyen gazdát cserélhet.

Sokszor észre sem vesszük, hogy a szánk szélén lévő sebesedést piszkáljuk, holott a kezünkről így bármilyen tárgyra eljuttathatjuk a herpeszt okozó vírus. Ne felejtsünk el ezért a megszokottnál is többször kezet mosni! Minden használat után javasolt elmosni a poharat, amiből ittunk, különös tekintettel a peremére, hiszen a szánk azzal a résszel érintkezett. Ugyanez igaz a tányérokra és evőeszközökre is, amelyek jó közvetítői lehetnek a könnyen terjedő vírusnak. A legtöbb ember nem cseréli elég gyakran a fogkeféjét sem, holott a szakemberek szerint háromhavonta, illetve minden beteges időszakot követően érdemes kidobni azt – a herpesz gyógyulását követően is érdemes venni belőle egy újat.

Így kerüljük el, hogy továbbfertőzzön az ajakherpesz

Viszonylag rövid idő alatt magától is elmúlik a herpesz, ám ha kezeljük, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt, és a továbbfertőződést, illetve a bőr hegesedését is megakadályozhatjuk ilyen módon! A népi gyógyászat számos módszert tart számon az ecetes, vagy citromleves borogatástól az alkoholos tisztításig, ezek azonban sok esetben csak rontanak a helyzeten, hiszen kimarják a bőrt és lassabbá, fájdalmasabbá teszik a gyógyulási folyamatot. A patikák polcain többféle készítmény – tabletták, szárító paszták és kenőcsök – közül választhatunk, melyek gyorsítják a gyógyulás folyamatát.

További információk

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top