Egészség

Mindent a hormonmentes fogamzásgátlásról

Van az úgy, hogy nem szeretnénk, vagy nem lehet hormontartalmú tablettát vagy egyéb eszközt bevetnünk a fogamzásgátlás érdekében. Szerencsére számos hormonmentes lehetőség áll már rendelkezésre az óvszertől a méhszájsapkáig.

Az, hogy ki melyik fogamzásgátló módszert választja, nagyon sok mindenen múlhat: függ életkortól, párkapcsolattól, meglévő betegségektől, életmódtól, gyógyszerérzékenységtől vagy a további családtervezési tervektől is. Az is lehet, hogy mindezek alapján kipróbálunk egy módszert, szervezetünk mégis másképp dönt, és rosszul reagál az adott verzióra. Legfontosabb tehát, hogy képben legyünk saját testünkkel, és mindezeket figyelembe véve válasszunk az alábbi hormonmentes fogamzásgátlók közül.

Óvszer, a legkézenfekvőbb hormonmentes fogamzásgátló

A legkézenfekvőbb hormonmentes fogamzásgátló, mert szinte bárhol megvásárolható, viszonylag olcsón, használata nem igényel orvosi vizsgálatot, és nem is túl bonyolult. Valamint nem jelent megterhelést egyik fél szervezetére sem. Ez a hormonmentes fogamzásgátló helyesen használva az egyetlen védekezési módszer, amely közel 100%-os védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel (így az AIDS-szel) és a nem kívánt terhességgel szemben is. Előfordul azonban, hogy használata közben, főleg férfiaknál, irritáció lép fel az óvszer anyaga vagy az óvszer által tartalmazott spermaölő anyagok miatt.

Mindent a hormonmentes fogamzásgátlásról

Spirál, a 40 felettiek hormonmentes fogamzásgátlója

Főleg a már szülésen átesett, 40 év feletti hölgyeknek ajánlják a hormonmentes spirál használatát a nőgyógyászok, hiszen náluk már egyre több mellékhatással járna a hormonkészítmények alkalmazása. A spirál egy műanyag és fémrészekből álló, kicsi szerkentyű, amely T alakú, és a méhben fejti ki hatását. A spirálon lévő rézhuzal állandó steril gyulladást idéz elő a méhben, ezáltal akadályozva meg a megtermékenyített petesejt beágyazódását.
Sokkal megbízhatóbb módszer a nem kívánt terhesség tekintetében, mint az óvszer, mégis sokan ódzkodnak tőle az esetleges idegentest-érzés miatt. Ez csak a felhelyezést követő pár napban fordulhat elő. Felhelyezését és levételét is nőgyógyász végzi, habár a spirál nem vényköteles hormonmentes fogamzásgátló.

Pesszárium, az elfeledett hormonmentes fogamzásgátló

A pesszárium a hormonmentes fogamzásgátló eszközök közül manapság nem a legnépszerűbb a listán. Ennek legfőbb oka, hogy önmagában használva 70%-osan megbízható, bár spermiciddel együtt alkalmazva már javul az arány 94-95%-ra. Ez egy latexből vagy szilikonból készült, kistányér alakú eszköz, melyet a hüvelybe kell felhelyezni (ezt saját magunk is elvégezhetjük) az együttlét előtt, s így megakadályozza a spermiumok és a petesejt találkozását. Az együttlét után 6-8 órával lehet kivenni. Az esetleges “balesetek” a nem megfelelő felhelyezésből adódnak elsősorban. A spermicidet – kapható gél, kúp, zselé, hab formában is – a hüvelybe kell felhelyezni az együttlét előtt legalább negyed órával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top