Egészség

Magyarországon a legalacsonyabb az ápolók fizetése a régióban

Havi 540 eurónak megfelelő átlagos fizetéssel Magyarországon keresnek a legkevesebbet az ápolók a visegrádi négyek országaiban.

Magyarországon a legalacsonyabb az ápolók fizetése a V4 országai közül
A visegrádi négyek közül Magyarországon a legalacsonyabb az egészségügyi ápolók átlagfizetése, csupán 540 euró, azaz körülbelül 165 ezer forint – derül ki a Bumm.sk cikkéből.

A szlovák Markíza kereskedelmi tévére hivatkozó írás a szlovák ápolók helyzetét elemzi, mivel náluk is alacsonyak az ápolói bérek, átlagosan 767 euró, ami a második legrosszabb a négy ország közül.

Megjegyzik, hogy Írországban a betegápoló-hallgatók szakmai gyakorlatuk alatt 1150 eurót kapnak. Ehhez képest azoknak a szlovák hallgatóknak, akik olyan kórházban végzik a gyakorlatot, amellyel az iskolájuknak nincs szerződése, még fizetniük is kell.

Akárcsak Magyarországon, az alacsony bérek miatt a munkaerőhiány Szlovákiában is komoly gondot okoz. Egyes becslések szerint 2000, mások szerint 12 ezer ápolóra lenne szükség.

A hazai helyzetről Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke korábban azt mondta: jellemzően bruttó 140 ezer forintot a fizetés, a biztonságos betegellátáshoz pedig tízezerrel több ápolóra lenne szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top