Egészség

Elkészült a tripper elleni védőoltás

Új-zélandi tudósok olyan védőoltást találtak, amelyik hatásosnak bizonyult a gonorrhoea, vagyis a kankó ellen.

Egy agyhártyagyulladás elleni készítményről kiderült, hogy hatásos védőoltásnak bizonyul a szexuális úton terjedő gonorrhoea, vagyis a kankó, más néven tripper ellen is. Új-zélandi kutatók a nemi betegségeket kezelő kórházak adatait elemezve vették észre, hogy a gonorrhoeások száma 31 százalékkal csökkent a meningitisz ellen oltottak körében.

Úgy tűnt, az oltás “keresztvédettséget” nyújtott a tripper kórokozója ellen. A MeNZB nevű vakcinával 2004 és 2006 között nagyjából egymillió új-zélandi fiatalt oltottak be, de a szert azóta kivonták a forgalomból. Több összetevője megtalálható egy új oltóanyagban, a 4CMenB-ben.

Az orvosok izgatottak, mert ez az első eset, hogy egy vakcina hatásosnak bizonyul a gonorrhoea ellen. Az eredmények azt mutatták, a védettség nagyjából két évig tart. Bár még nem tudják, hogy a jelenség hogyan működik, de az eredmények segíthetnek a kankó elleni védőoltás kifejlesztésében.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján évente mintegy 78 ezren kapják el a fertőzést. A szervezet nem szerez védettséget a kórokozó ellen, akárhányszor kapja is el. Múlt héten a WHO közleményben hívta fel a figyelmet a gonorrhoea minden antibiotikumnak ellenálló törzseinek megjelenésére.

A világszervezet kulcsfontosságúnak tartja a védőoltás kifejlesztését a szuperkankó megállítására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top