Egészség

Az anyuka szerint ideje, hogy az orvosok másképp beszéljenek a Down-szindrómáról

A Down-szindrómás kisgyerek anyukája szerint nem kéne "veszélyként" és "kockázatként" hivatkozni a betegségre, mikor az orvosok a várandós kismamákkal beszélnek. Ő például nem érzi, hogy Oscar nevű kisfia bárkire is veszélyt jelentene.

Sarah Roberts öt évvel ezelőtt indította “Don’t Be Sorry” nevű blogját, közvetlenül azután, hogy megszületett Down-szindrómás kisfia, Oscar. Az anyuka blogján alapvetően a Down-szindrómás kisfia nevelésének hullámvölgyeiről ír, de nemrégiben egy Facebook-posztban rohant ki azzal kapcsolatban, ahogy orvosi körökben beszélnek a fiát is érintő betegségről.

Az anyuka szerint ideje, hogy az orvosok másképp beszéljenek a Down-szindrómáról

Roberts szerint itt az ideje, hogy az orvosok másképp beszéljenek a Down-szindrómáról. Amikor a várandós kismamákat vizsgálják, az egészségügyi szakemberek rendszeresen úgy hivatkoznak a betegségre, mint “veszélyre” vagy “kockázatra”, míg Roberts szerint egy Down-szindrómás gyerekben nincsen semmi veszélyes vagy kockázatos.

“KOCKÁZAT. Ha megnézed az értelmező kéziszótárban, ezt írja: olyan szituáció, amely veszélynek való kitettséggel jár. Mikor legutóbb megnéztem, Oscar nem igazán tett ki veszélynek sem engem, sem mást. Épp ellenkezőleg” – írja.

Az anyuka posztját rengetegen megosztották, ő pedig egészen meghatódott a sok támogató hangtól. Roberts nagyon bízik benne, hogy a Down-szindrómás gyermekek születését hamarosan nem szerencsétlenségként fogják fel az emberek, hanem egyszerűen egy speciális figyelmet kívánó állapotként tekintenek rá.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top