Egészség

Őszintén mindent a fogamzásgátló injekcióról

A fogamzásgátlás egyik kevésbé ismert és elterjedt fajtája a fogamzásgátló injekció beadása. Sokan sokfélét mondanak róla: van, aki erre esküszik, mások pedig hallani sem akarnak róla többet az életben. Mi lehet az igazság? Összeszedtük a fogamzásgátló injekcióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A fogamzásgátlás kulcskérdés egy szexuálisan aktív nő életében, ha párjával éppen nem terveznek babát. Egy stabil, bizalmi kapcsolatban pedig könnyedén lemondunk az óvszer használatáról. Ilyenkor kerülnek előtérbe az egyéb lehetőségek: tabletta, méhspirál, hüvelygyűrű, pesszárium vagy a fogamzásgátló injekció.

Hogyan működik a fogamzásgátló injekció?

A tablettához hasonlóan a fogamzásgátló injekció hormonális fogamzásgátló eszköz, mely a progeszteron hormonhoz hasonló hatóanyagot tartalmaz. Létezik itt is kombinált verzió, amely a progeszteron mellett ösztrogént is juttat a szervezetbe. Meggátolja a peteérést és a peték kiszabadulását a petefészekből, valamint folyamatosan csökkenti a méhnyálkahártya vastagságát, ezekkel akadályozva meg a megtermékenyülést.

Mennyi ideig hatásos a fogamzásgátló injekció?

A fogamzásgátló injekció olyanoknak ajánlott, akiknek gondot jelent a tabletta mindennap, mindig ugyanabban az órában való bevétele. Hiszen ha a fogamzásgátló injekció beadása a menstruációs ciklus első 5 napjában megtörtént, hatása 3 hónapig tart. Léteznek féléves vagy akár egyéves hatóidővel rendelkező fogamzásgátló injekciók is. A farizomba vagy felkarba történt beadását követően az injekció folyamatosan szívódik fel a szervezetben, így adagolva a hormont. Hatása visszavonhatatlan. Ha tehát meggondolnánk magunkat, vagy allergiás reakció lépne fel a készítménnyel kapcsolatba, nem lehet semmit sem tenni, meg kell várni, míg kiürül a szervezetből.

Őszintén mindent a fogamzásgátló injekcióról

Kiknek ajánlott a fogamzásgátló injekció?

Annak ellenére, hogy a fogamzásgátló injekció betegtájékoztatóján az szerepel, hogy nem okoz meddőséget, használata inkább olyan nőknek ajánlott, akik a változó kor küszöbén vannak, és már biztosan nem szeretnének több gyermeket. Hiszen a fogamzásgátló injekciónak lehetséges és gyakori mellékhatása van a menstruációra: a fogamzásgátló injekció beadását követően ugyanis a menstruáció rendszertelenné válik, akár évekre is kimaradhat, miközben folyamatos pecsételő vérzés jelentkezhet. Van, aki elhúzódó, erős vérzésről számol be. Ilyen esetben orvoshoz kell fordulni.
A fogamzásgátló injekció nem véd a nemi betegségek szemben, tehát nem helyettesíti az óvszert ilyen szempontból.

A fogamzásgátló injekció mellékhatásai

Az utolsó fogamzásgátló injekció beadását követően akár egy év is eltelhet, hogy visszaáll a rendes menstruációs ciklus, ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne teherbe esni a 3 hónapos hatóidő lejárta után.
A fogamzásgátló injekció mellékhatásai között sokan számoltak be indokolatlan súlygyarapodásról, nem múló, görcsös fejfájásról, hányingerről, de csökkentheti a nemi vágyat a fogamzásgátló injekció, és az orgazmus elmaradását is okozhatja. A nagy mennyiségű hormon szervezetbe jutása bőrproblémákkal, csontritkulással és ebből adódóan csonttörésekkel is járhat egyeseknél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top