Egészség

Tényleg jót tesz nekünk napi egy banán?

Az utóbbi időben sok dietetikus és edző megkérdőjelezte, megéri-e mindennap banánt enni.

 Mikor elárulom, hogy én mindennap elfogyasztok egy banánt, nem egyszer kapom a következő reakciót: de hát annyi cukor van benne! Igen, és legalább annyi kálium, B6- és C-vitamin is. Szóval a banánról igencsak megoszlanak a vélemények, nem csak laikus, hozzáértő körökben is.

Tényleg jót tesz nekünk napi egy banán?

 Sok edző és dietetikus egyáltalán nem ajánlja a banánfogyasztást diéta alatt, épp a magas cukortartalom miatt. A futók azonban esküsznek az edzés előtti egy banánra, hiszen remek energiaforrás. Ha a számokat nézzük, egy közepes banánban ugyanannyi kalória van, mint egy almában vagy körtében: 105. Emellett 27 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami soknak tűnhet, de ezek mind jó típusú, komplex szénhidrátok. 

Természetes édességének és krémes állagának köszönhetően nemcsak a cukrot, hanem a vajat és az olajat is helyettesíthetjük banánnal a süteményekben és smoothie-kban is. A kulcs – mint mindig – ebben az esetben is a mértékletesség. 

 Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top