Egészség

Engedélyezték itthon a marihuána gyógyszerként való használatát

Magyarországon a szklerózis multiplex nevű idegrendszeri betegségben szenvedők kaphatják a cannabistartalmú szert. A gyógyszer kábítószernek minősül, ezért egyénileg illegális a behozatala.

Az orvosi kender alkalmazását Magyarországon jelenleg csak orvosilag indokolt esetben engedélyezi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a szklerózis multiplex nevű központi idegrendszeri megbetegedésben szenvedők, illetve a krónikus fájdalommal küzdők számára – írja a Magyar Idők.

A cannabis gyógyászati célú felhasználása nemcsak hogy szigorú feltételekhez kötött, de a növényből készült gyógyszer igen drága is, az éves kezelési költség, amit a betegnek kell állnia, 4-5 millió forint. Az orvosi marihuána ugyanis nem egy füves cigi, hanem egy gyógyszerkészítmény, amelyet – más orvosságokhoz hasonlóan – gyógyszergyárban állítanak elő, így összetétele állandó és megbízható.

Az egyetlen jelenleg engedélyezett cannabinoidtartalmú készítmény szájspray formájában kapható, egy brit cég gyártja. Fele-fele arányban tartalmaz két hatóanyagot, az egyik görcsoldó és antipszichotikus hatású, a másik fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, valamint antidepresszáns hatással rendelkezik, és mérsékli az előbbi tudatmódosító hatását.

Eddig 6 beteg kért és kapott engedélyt szakorvosi javaslatra arra, hogy hivatalos csatornákon keresztül behozzák számára ezt a gyógyszert. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top