Egészség

Mi történik ha abbahagyom a fogamzásgátló tabletta szedését?

A fogamzásgátló tabletták, habár alacsony hormonszinttel rendelkeznek, mégis jelentősen befolyásolják nemcsak a menstruációs ciklusunkat, hanem egész szervezetünk működését is. Fel kell vajon adnunk a kényelmes, gondtalan életmódunkat, le kell mondanunk a szép, sima bababőrről a fogamzásgátló tabletta szedése után?

A fogamzásgátló tablettát elsősorban azoknak a nőknek írják fel, akik nem szeretnének teherbe esni. Emellett azonban előfordul, hogy olyanok is beszedik, orvosi ellenőrzés mellett természetesen, akiknek nagyon pattanásos, aknés a bőrük, illetve rendszertelen és erős görcsökkel járó a menstruációjuk.

Mikor hagyjam abba a fogamzásgátló szedését?

Természetesen akkor, ha babát szeretnél. Ilyenkor nincs különösebb teendő, mint egyik napról a másikra abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését, és indulhat a babaprojekt! A menstruáció ilyenkor visszaáll a tabletta szedése előtti formájába.
Ha szeretnénk váltani más fogamzásgátló módszerre, akkor a megkezdett tablettacsomagot szedjük végig, majd az új fogamzásgátló eszköz használatának megfelelően kezdjük el azt alkalmazni.

Mi történik ha abbahagyom a fogamzásgátló tabletta szedését?

Mi történik a testemmel, ha abbahagyom a fogamzásgátló tabletta szedését?

Terhesség: igen, a fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően akár azonnal teherbe lehet esni. Hiszen a tablettával alacsony hormonadagokat juttattál be naponta a szervezetedbe, így akadályozva meg a normál peteérést. Ennek most vége szakad, hacsak nem váltottál egy másik fogamzásgátló módszerre.

Rendszertelen menstruációs ciklus: ez csak akkor igaz, ha a fogamzásgátló tabletta szedése előtt is rendszertelen volt a menstruációd. Ha rendszeres volt előtte is, akkor visszaáll a korábbi “menetrend”.

Erős vérzés, fájdalmas görcsök: itt is ugyanaz igaz, csakis akkor lesz a havi vérzésed fájdalmas, ha előtte is küzdöttél ezzel.

Pattanásos bőr: ha abbahagyjuk az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletta szedését, akkor a bőrünk sajnos (újra) pattanásos lehet. A tabletta ugyanis alacsonyan tartotta a tesztoszteronszintet.

Súlyváltozás: a fogamzásgátló tabletta abbahagyásakor csökkenhet a testsúly. Ez persze nem jelent őrült fogyást, hiszen ilyenkor csak annyiról van szó, hogy megszűnik a fogamzásgátló tabletta vízvisszatartó hatása, s ettől érezzük magunkat könnyebbnek.

Szexuális vágy nő: újabb pozitív hozadéka, ha abbahagyjuk a fogamzásgátló tabletta szedését, hogy visszatér a nemi vágyunk a normális kerékvágásba.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top