Egészség

Félni kell tőle, vagy sem? Mindent a méhszájsebről

A méhszájsebről tudni kell, hogy igazából nem is egy vérző sebről van szó, hanem egy hámelváltozásról, amely az esetek többségében nem jár komoly következményekkel, de azért nem árt megfigyelni és kezeltetni, ha kell. De mik is a méhszájseb jelei, tünetei?

A méhszájsebnek nevezett jelenség szabad szemmel is megfigyelhető, pirosas-rózsaszínes elváltozást okoz a méhszájon. A hüvely természetes PH-jának ellúgosodása okozza, aminek következtében a méhnyak hámsejtjei kitüremkednek és átterjednek a méhszáj külsejére is, ahol az ottani laphámsejtektől élesen elkülönülnek.

A méhszájseb tünetei

A helytelenül méhszájsebnek nevezett jelenséget, sejtkitüremkedést a rutin nőgyógyászati vizsgálat során, rákszűréskor az orvos tudja megállapítani, hiszen ilyenkor a méhnyakcsatorna és a méhszáj hámsejtjei jól láthatóan elkülönülnek egymástól. Számunkra a gyakorivá, olykor állandóvá váló erőteljesebb hüvelyi folyás jelenthet figyelmeztetést a megváltozott állapotra. Hiszen a méhszájsebet a megváltozott pH okozza, ami további lúgosodáshoz vezethet. Ez pedig hajlamosít a fertőzésekre, gyulladásos állapotra, és a méhnyakcsatorna hengerhámja még inkább kitüremkedik. A folyás mellett a másik jellemző tünete a méhszájsebnek a szex közben vagy után fellépő kontakt vérzés.

Félni kell tőle, vagy sem? Mindent a méhszájsebről

A méhszájseb kialakulásának okai

A hüvely pH-ja nagyon sok mindentől megborulhat, de a leggyakoribb okok között szerepel valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzés. Korábban beszedett gyógyszerek, főképpen antibiotikum hatására felborulhat az egyensúly, ami kellemetlen hüvelyi folyás formájában jelentkezhet. De a méhszájon keletkező közvetlen fizikai sérülés is okozhat hasonló problémákat.

Mi a teendő a méhszájsebbel?

Amíg nem kóros a hüvelyi folyás, különösebb tennivaló nincs a méhszájsebbel, hiszen ez önmagában nem okoz nagyobb problémát. Ha azonban állandósul a hüvelyi folyás, helyi kezeléssel, tejsavas irrigálással, illetve gyógyszerekkel helyre kell állítani a normál pH-egyensúlyt.Szélsőséges esetekben el lehet távolítani a méhszájsebet lézerrel, vagy fagyasztással a kitüremkedett hámsejteket, de ez sem igényel hosszabb ideig tartó kórházi kezelést. Amíg a citológiai vizsgálat eredménye P1 vagy P2, addig bizonyosan nincs kóros sejtburjánzás az adott területen. P3 és annál rosszabb értékeknél kell további teendőkről konzultálni az orvossal, hiszen ilyenkor felmerül gyanú a tumoros sejtek jelenlétére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top