Egészség

Kórházi fertőzésben halt meg egy egyhónapos csecsemő

Május közepén egészségesen jött a világra, azonban egy nappal a megszületése után belázasodott. Az újszülöttet a szolnoki Hetényi-kórházból Budapestre szállították intenzív osztályra. Hetekig küzdöttek a csecsemő életéért, sajnos sikertelenül. A baba halálát kórházi fertőzés okozta.

A szolnoki Hetényi-kórházban megszületett kis Panka egynapos koráig teljesen jól volt, másnapra viszont belázasodott. Azonnal a Budapesti Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekklinikájának intenzív osztályára szállították, ahol az orvosok három hétig küzdöttek az életéért, de hiába. Kiderült: a megbetegedését kórházi fertőzés következtében a bélben megtelepedő enterovírus okozta, amely megtámadta a csecsemő szívizomzatát – írja a Blikk. 

A lapnak nyilatkozó Bense Tamás gyermekorvos azt mondja, hogy az enterovírus általában ­rossz higiéniás körülmények között tud terjedni, de cseppfertőzéssel is támadhat. Főleg a gyengébb immunitásúakat veszélyezteti, a kórházi kórokozók ráadásul mindig agresszívebbek az átlagosnál.

Ezzel szemben a szolnoki kórház azt állítja, hogy ők mindent megtettek, és a szabályok szerint jártak el. Szántó Zoltán megbízott orvos igaz­gató az esetről a Szolnok Televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az egészségügyi intézményben a higiéniai körülmények nagyon szigorúan szabályozottak. “Az ISO-előírások szerint itt rendszeresen fertőtlenítenek a felületeken és különböző berendezési tárgyakon egyaránt. Ebben elmaradás nincs, és nem is derült fény semmilyen hiányosságra” – fogalmazott.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top