Egészség

A depresszió jele is lehet, ha sokat unatkozol

Mit mondasz valakinek, aki arra panaszkodik, hogy unja magát? Valószínűleg valami olyat, hogy keressen új hobbit, utazzon, tegye hasznossá magát. De az jó eséllyel eszedbe sem jutna, hogy pszichológushoz küldd.

Pedig úgy tűnik, hogy az unalom, a motiváció hiánya és az érdektelenség a depresszió jelei lehetnek, főleg, ha már régóta jelen lévő tünetek. De hogy lehet különválasztani az unalmat a depressziótól?

Az unalom nem olyan egyszerű, mint hinnéd, a kutatók szerint egyenesen öt típusát különböztethetjük meg.

  1. Közöny: Nem érdekel, mi zajlik körülötted. Lehet, hogy álmodozol, bambulsz ki a fejedből, vagy úgy érzed, mindjárt elalszol. Ez az érzés törhetett rád a gimiben matekórán.
  2. Apátia: Úgy érzed, képtelen vagy változtatni a helyzeteden, csapdába estél. Megrekedt az életed, és az az érzésed van, hogy nincs hatásod arra, mi történik veled.
  3. Motiválatlanság: Nincs kedved egy bizonyos feladat teljesítéséhez. Szíved szerint valami egész mást csinálnál, csak magad sem tudod, mi lenne az, amihez kedved van. Jellemzően akkor tűnik fel ez az érzés, ha monoton munkád van.
  4. Nyugtalanság: Annyira unatkozol, hogy mérges, frusztrált és agresszív leszel tőle. Ok nélkül legszívesebben behúznál valakinek. Megszállottan keresed, mitől érezhetnéd magad jobban a bőrödben és az életedben.
  5. Keresés: Állandó érzés, hogy valami más feladatod van ezen a világon. Emiatt nem bírsz egyedül lenni, és mindig csinálnod kell valamit
Az unalom akár a depresszió jele is lehet

Azért ezek alapján még ne vond le a következtetést, hogy depressziós vagy. Segítségül pár tipp, ami megmutatja a különbséget az unalom és depresszió között.

Gyerekeknél az unatkozás könnyen megoldható

Amikor egy gyerek unatkozik, hamar leköthető a figyelme egy új játékkal. Pillanatok alatt felvidul, ha előállsz egy mókás ötlettel, leviszed a játszótérre, vagy bevonod a süti sütésébe. Ha viszont az unalma depresszió jele, akkor nem ilyen könnyű bevonni a játékba, elutasító lehet, inkább egyedül akar maradni, vagy érdektelen számára mindaz, amit eddig szeretett csinálni. Ha aggódsz a gyermeked lelki egészségéért, ne félj segítséget kérni. Felnőttekre is igazak a fenti jelek, csak nyilván nem játékkal és játszótérrel. Az unalom addig normális érzés, amíg nincs hatással a mindennapjaidra, és nem hátráltat a feladataid elvégzésében.

 

Tapasztaltad a következőket magadon?

  • Elvesztetted az érdeklődésedet olyan hobbik vagy tevékenységek iránt, amiket régebben szerettél.
  • Reménytelennek érzed, hogy elmúljon az unalom.
  • Nem tudsz mit tenni az unalmad ellen.
  • Nem teszel meg fontos dolgokat, mert olyan unottnak érzed magad.
  • Mérges vagy magadra, amiért unatkozol.

Az unalom nem mindig ártalmatlan, figyelj a jelekre, és kérj segítséget, ha felmerül a gyanú benned, hogy depressziós lehetsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top