Egészség

Létfontosságú védőoltás hiányzik a gyógyszertárakból

Nincs folyamatos szállítás az agyhártyagyulladás elleni egyik oltóanyagból, így történhetett meg az, hogy mostanra a vakcina hiánycikk lett az országban. Pedig a meningococcus baktérium okozta betegséget sok esetben nem lehet gyógyítani, ezért lenne létfontosságú a vakcina garantálása.

Már januárban arról írtunk, hogy sok patikában elfogyott a meningococcus B-típusú baktérium elleni védőoltás, miután a gyógyszertárakból az agyhártya-gyulladásos megbetegedésekről szóló hírek következtében elkapkodták a vakcinát. Akkor még nem volt szó országos hiányról, sőt azt ígérték, hogy heteken belül ismét feltöltik a patikákat a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltásokkal.

Ehhez képest most megint nem tud eleget tenni a gyártó a megnövekedett vásárlói igényeknek, ismét országszerte hiánycikk a patikákban kapható, egyébként meglehetősen drága meningococcus B elleni védőoltás – írja az Inforádió.hu.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint patikai forgalomban Európában csak egyetlen oltóanyag van az agyhártyagyulladás ellen, ezért lett az azonnal hiánycikk. Mint mondta, nincs folyamatos szállítás, amikor megérkezik egy adag oltóanyag az országba, azt szétkapkodják, és utána megint nincsen egy darabig.

Pedig a meningococcus B törzse a legyengült immunállapotú csecsemőket és fiatal felnőtteket is könnyen megfertőzheti, de a rossz szociális körülmények között élőket is veszélyezteti. Ugyanakkor ez nem okoz helyi járványokat, míg a C típusú törzs (amely ellen ingyenes oltás kapható év eleje óta) esetében helyi, területi járványokban több tíz esetleges megbetegedés is előfordulhat.

A megelőzés azért lenne nagyon lényeges, mert a meningococcus akármilyen enyhe lefolyású is, nagyon nehezen gyógyítható és sokszor maradványtüneteket okozó megbetegedés. A betegséget pedig kizárólag védőoltással lehet megfékezni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top