Egészség

A multitasking nem hasznos, hanem szép lassan tönkretesz

A mai világban minden arra buzdít, hogy ha nem akarsz lemaradni, csináld egyszerre és villámgyorsan az összes teendődet. Csakhogy a hatékonynak tűnő multitaskinggal egyáltalán nem az a baj, hogy nem is olyan praktikus, hanem az, hogy hosszú távon teljesen kizsigerel.

Villámgyorsan dolgozni, pipálni a feladatokat, egyszerre csinálni, amit csak lehet. Nagyjából erről szól manapság az ételünk, ezért lett divatos a multitasking, azaz több feladat egyidejű végzése, amivel azt gondoltuk, képesek lehetünk alkalmazkodni a modern kor igényeihez.

A multitasking nem hasznos, hanem szép lassan tönkretesz

Csakhogy ennek épp az ellenkezője igaz: az már korábban bebizonyosodott, hogy a multitaskingtól csak romlik a teljesítményünk, hiszen a figyelmünk megoszlik, a koncentráció romlik, és hiába vállalunk egyszerre tíz feladatot, egyiket sem tudjuk majd megfelelő minőségben teljesíteni. De ami még ennél is rosszabb, hogy a Stanfordi Egyetem kutatói szerint a multitasking hosszú távon káros lehet az agyunkra, amely fokozatosan lelassul majd a túl sok ingernek való kitettség miatt.

A University of London professzorai szerint a multitasking az IQ-t is csökkenti – a hatás állítólag nagyon hasonló ahhoz, mintha valaki egész éjjel fent lett volna, nagyjából 15 ponttal teljesítettek rosszabbul a teszteken a megszállott multitaskingolók.

Nyilvánvalónak tűnik tehát, hogy ideje leállni a pörgéssel, és hosszú távon sokkal jobb ötlet csupán egy dologra koncentrálni egyszerre.  

HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top