Egészség

Innál pár sört a hétvégén? Van egy rossz hírünk!

A nyakló nélküli vedelés káros az egészségre, ezt már tudtuk. A mérsékelt alkoholfogyasztással kapcsolatos hozzáállásunkról azonban mindent elmond a "kis mértékben gyógyszer" elve. Egy friss kutatás szerint azonban még azt is érdemes megfontolni, hogy egy-két pohárkával legurítunk-e.

A British Medical Jorunal szakfolyóiratban jelent meg a Royal Edinburgh Hospital kutatásának eredménye, amelyben 550 olyan ember agyának állapotát vizsgálták meg, akik fogyasztanak ugyan alkoholt, de azt mértékkel teszik. Ez annyit jelent, hogy az alanyok hetente nem isznak többet 5 pohár bornál vagy körülbelül 4 korsó sörnél.

A mértéktelen alkoholizálás negatív egészségügyi hatásait jól ismerjük, erről számtalan tanulmány és kutatás készült. A kis mértékű alkoholfogyasztásról azonban eddig jóval kevesebb ismerete volt a tudósoknak, ráadásul a köztudatban erősen tartja magát a vélekedés, hogy napi 1-1 pohár bor fogyasztásának még jótékony hatásai is vannak. Tény, hogy kimutathatóak ilyenek is, azonban az ezt kísérő negatív hatásokkal eddig kevés kutatás foglalkozott. Az eredmények kijózanítóak: már a fenti mennyiség fogyasztása is kimutathatóan csökkentette az agy hippokampusz nevű, a memóriáért és a tanulásért felelős részének térfogatát.

Már heti 4 korsó is ártalmas lehet (Fotó: Tumblr)
Már heti 4 korsó is ártalmas lehet (Fotó: Tumblr)

A kísérletben 550 férfi és nő vett részt, akiknek az agyáról készítettek nagy felbontású felvételeket. A vizsgált személyek egy hosszú távú egészségügyi kutatás résztvevői voltak, ezért több mint 30 évnyi adat állt rendelkezésre az egészségi állapotukról. Ezután a kutatók megvizsgálták, hogy az alanyok előélete – életkora, káros szokásai (pl. dohányzás) és más korábbi betegségeik – mennyiben befolyásolták az agyuk állapotát. A kutatók megállapították, hogy az alkoholfogyasztás növeli a hippokampusz károsodásának esélyét.

Természetesen, minél több alkoholt fogyasztott valaki, annál jobban károsodott az agyának ez a területe, de még a fenti, relatíve csekély mennyiséget ivóknál is háromszor nagyobb volt a károsodás kockázata, mint az absztinenseknél.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás nem szabályozott kísérlet volt, hanem úgynevezett megfigyeléses vizsgálat. Ez annyit jelent, hogy a kutatók semmilyen módon nem befolyásolták a megfigyelt alanyokat, csupán adatokat gyűjtöttek róluk, miközben hétköznapi életüket élték. Ezért az eredményeket befolyásolhatták olyan tényezők is, amelyeket nem tudtak számításba venni. A kutatóknak további adatokra lesz szükségük, hogy még pontosabb képet kaphassanak a mérsékelt alkoholfogyasztás hosszú távú hatásairól.

“Az átlagos életkor növekedésével egyre fontosabb lesz az agyunk egészsége, ez ugyanis kulcsfontosságú az egészséges öregedéshez” – nyilatkozta a New Scientistnek Killian Welch a Royal Edinburgh Hospital neuropszichiátere. A szakember rámutatott, hogy az alkohol – még a jótékony hatásúnak gondolt mennyiségben is – nem más, mint méreganyag.

“Ennek a vizsgálati anyagnak a publikálásával nehezebbé válik a mérsékelt alkoholfogyasztás pozitív egészségügyi hatásainak igazolása” – szögezte le. A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a legkisebb rizikóval azok számolhatnak, akik egyetlen egység alkoholt fogyasztanak naponta. Ez kevesebb mint fél pohár bornak felel meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top