Egészség

Leszámol a kocsmai dohányzással Csehország

Kitiltják a dohányosokat Csehország kocsmáiból, éttermeiből és buszmegállóiból is. A totális tilalom a dohányzásmentes világnapon lép életbe.

Vége a kocsmafüstnek Csehországban, a vendéglátóhelyek dohányos kuncsaftjai ezentúl az utcán kénytelenek füstölögni. Sokan úgy vélik, a teljes tiltás ellenére sok vendéglőben folytatódni fog a dohányzás, míg mások attól tartanak, hogy az utcára szorult dohányzók nagyobb csoportokba tömörülnek, és zavarni fogják a környék lakóit. Prága felkészült erre is, a turisták által kedvelt első kerületben speciális konfliktusellenes csoportokat küld az utcára az önkormányzat.

Csehországban a felnőtt lakosság egyharmada rendszeres dohányzó, ennek ellenére a csehek háromnegyede támogatja a dohányzási tilalmat, amely hosszú évekig éles viták tárgya volt. Végül a törvényhozás felsőháza januárban hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amely szerint teljes dohányzási tilalmat léptetnek életbe mindenfajta vendéglátóhelyen.

A vendéglátóhelyeken túl tilos lesz a dohányzás a villamos- és buszmegállókban, a metróállomásokon, valamennyi egészségügyi intézményben, a koncerthelyszíneken, diszkókban, kiállítótermekben, valamint az iskolák kül- és belterületén.

Aki a tiltás ellenére mégis rágyújt, 200 eurós büntetéssel kell számolnia. A törvénymódosítás stílusosan május 31-én, a dohányzásmentes világnapon lép életbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top