Egészség

Mindennap fel kellett készítenem magam, hogy meghalhat a gyerekem

"Nagyon idegesítettek például a terhesblogok, ahol azon problémáztak a kismamák, hogy mondjuk napozhatnak-e terhesen, én meg ott álltam, hogy az sem biztos, hogy a másnapot túléli a magzatom" - Kriszta babája Rh-összeférhetelenség miatt került veszélybe. Most másoknak segít.

Mi történt a terhességed alatt?

Már az első terhességemnél is elkezdődött az Rh-összeférhetetlenség, ami csak a baba születése után derült ki, mert a terhesség alatt nem figyeltek a növekvő ellenanyagértékekre az orvosaim. Ez egy sima ellenanyag-vérvételből kiderül, és ilyenkor ultrahanggal kellene monitorozni a babát rendszeresen, de esetemben semmi ilyen nem történt. Súlyos anémiásan (anémia: vészes vérszegénység) végül megszületett magától a 35. héten a kisfiam, annyira rosszul érezte magát odabenn, ha nem jön ki, meghalt volna. Több hónapig kezelésekre volt szüksége.

Mi az az Rh-összeférhetetlenségA betegség az enyhétől a súlyos állapotig terjedhet, és olyan Rh-negatív nők második vagy többedik terhességnél fordul elő, amelyben a magzat apja és a magzat is Rh+. A születés során az anya találkozhat a magzat vérével, ami antitestek termelődéséhez vezet, amely befolyásolhatja a második vagy az azt követő terhességek során az Rh+ magzat egészségét.
 

Második terhességnél már emiatt nagyon körültekintően választottam ki az orvost, utánaolvastam az Rh-összeférhetetlenségnek, úgy éreztem, fel vagyok készülve, hogy ne forduljon elő még egyszer az, ami az első gyermekemnél, hogy az orvosaim figyelmetlensége veszélybe sodorja az életét. Ez a körültekintően kiválasztott orvos sem törődött az ellenanyagértékeimmel, itt kezdődött az, hogy havonta cseréltem orvost, hogy találjak valakit, aki felismeri, hogy ugyanaz a probléma elkezdődött az Rh-összeférhetetlenség miatt, mint az első terhességemnél, csak sokkal korábban.

Az orvosok egy része  – akikkel én találkoztam – megvonta a vállát, hogy ezzel a protokoll szerint nincsen teendő, vagy azt mondták, hogy nem okozhat problémát, mert megkaptam az antitest-injekciót az első szülés után. Pedig az én példám is mutatja, hogy igenis okozhat problémát, amit kezelni kellene terhesség alatt.

Mindennap fel kellett készítenem magam, hogy meghalhat a gyerekem

Ez mit okoz a babánál?

Az anya vére negatív, a baba vére pozitív, ezért az anya szervezete idegen testként érzékeli a babát, és elkezdi támadni, el akarja pusztítani. Addig támadja, míg a babának nem lesz vére, anémiás lesz, és legsúlyosabb esetben meghal. Más országokban, ötórányira innen, Grazban abszolút természetes, hogy Rh-összeférhetetlenség esetében beadnak egy intrauterin – méhen belüli – transzfúziót, és végig kezelik terhesség alatt a magzatot.

Az Rh-összeférhetetlenség megelőzhető, ha az anyát a terhesség során vagy a szülés után nem sokkal (72 órán belül) kezelik. A kezelés egy izomba adott anti-Rh antitest -injekciót foglal magába. A kezelés hatására a magzati Rh+ vörösvértestek elpusztulnak, még mielőtt az anya immunrendszere felismerné azokat. Ez egy passzív immunizálás. Az immunitás 4-6 hétig (vagy a dózis nagyságától függően hosszabb ideig) tart, mivel ennyi idő alatt az anti-Rh antitestek száma nullára csökken az anya vérében.
 
Mindennap fel kellett készítenem magam, hogy meghalhat a gyerekem

Hogy kerültél Grazba?

A terhességem 20. hete körül konzultáltam az Országos Vérellátó Szolgálatnál egy orvossal, ahonnan elküldtek egy hazai specialistához, aki 28 hetesen ki akarta venni a magzatot – amikor már kialakult a hasi folyadék nála, és kezdett veszélyessé válni az állapota. Az ottani neonatológia csapata beszélte le a nőgyógyászt, és ajánlották nekem, hogy mielőtt még kikapják ilyen korán, próbáljam meg Grazban ezt a méhen belüli kezelést. Ennek során a baba úgy kap transzfúziót, hogy a köldökzsinóron keresztül vezetik be a tűt – nagyon nehéz, nagy szakértelmet kívánó eljárás. Sikerült kijárni egy OEP-es finanszírozást is, kevesen tudják, hogy erre van lehetőség, és nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy kezeltessék a babát méhen belül Grazban.

Mennyi ideig voltál kint?

Kijártam a transzfúziókra, négyszer kellett mennem a szülésig, és kint is született meg a gyermekem. Tizennégy napig volt az intenzíven, utána hoztuk csak haza, itthon pedig még három hónapos koráig kellett transzfúziókra járnunk vele, és hat hónapos elmúlt, mire eleresztették a hematológiáról.

Mindennap fel kellett készítenem magam, hogy meghalhat a gyerekem

Olvastam a blogodon, hogy más kismamák is fordultak hozzád tanácsért.

A legelképesztőbb az a kismama volt, aki csütörtök este olvasta a blogon a történetemet, péntek reggel felhívott, majd a beszélgetésünk után lemondta a hétfőre tervezett abortuszát. Mert úgy kezdte a terhességét, hogy az előző kettő is nagyon problémás volt az Rh-összeférhetetlenség miatt, nem akart még egyszer egy ilyen durva terhességet. Aztán látta a blogomon, hogy ez a transzfúzió elérhető, és így megelőzhető a sok küszködés, úgyhogy azt mondta, hogy akkor mégis megtartja a gyermeket. Meg is született teljesen egészségesen a babája.

Az ő története abban különbözik az enyémtől, hogy én pánikban rohangáltam mindenhova, kiszolgáltatottnak éreztem magam, idegösszeomlást kaptam havonta többször az aggodalomtól, ez a kismama pedig már az általam kijárt úton stresszmentesen végig tudott menni a folyamaton, és nyugodt szívvel várta a kezeléseket.

Hogy lehetett ezt terhesen lelkileg kibírni?

Mindennap fel kellett készítenem magam, hogy meghalhat a gyerekem. Onnantól, hogy benne vagy egy ilyen helyzetben, nincs kérdés, darálod a tennivalókat. De nagyon megterhelő, mert nincs az a boldog várakozás közben, mint egy normális terhességnél. Nagyon idegesítettek például a terhesblogok, ahol azon problémáztak a kismamák, hogy mondjuk napozhatnak-e terhesen, én meg ott álltam, hogy az sem biztos, hogy a másnapot túléli a magzatom. Elvesztettem a toleranciámat, az biztos. Szerintem velem is azért nem foglalkoztak a nőgyógyászok, mert azt hitték, hogy csak egy túlaggódós kismama vagyok, aki mindenen rinyál.

Mindennap fel kellett készítenem magam, hogy meghalhat a gyerekem

Ha valakinél ez az Rh-összeférhetetlenség fennáll terhesség alatt, mit csináljon?

Általában nem okoz problémát, de figyelni kell az ellenanyag-vizsgálatoknál. Először a 12. héten van egy ilyen vérvétel, ha ott tele van pluszokkal az eredmény, akkor ne hagyja magát lerázni. A honlapomon megpróbáltam összeszedni az olyan orvosokat, akikhez érdemes ilyenkor elmenni, akik jól el tudják irányítani a kismamákat, hogy merre kell az eredmények alapján elindulni.

Azért is hoztam létre az Rh-összeférhetetlenséggel foglalkozó honlapot, hogy azok, akik ilyen helyzetbe kerülnek, már könnyebben hozzáérjenek az információkhoz, ne kelljen olyan kutatómunkát végezniük és annyit idegeskedniük, mint nekem. Az információ hatalom. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top