Egészség

Egészséges reggeli-, ebéd- és vacsorareceptek 12 perc alatt

Igen, van arra időd, hogy egészségesen étkezz, és ne csak bekapj valami kelt tésztás péksüteményt, ha megéheznél. Egy kis előre gondolkodás kell hozzá, meg 12 perc, hogy összedobd magadnak valamelyik finomságot a következő ételek közül.

Reggeli

Mézes–citromos–ricottás pirítós

Hagyjuk az unalmas pirítósokat, amiktől csak szájszárazságot kapunk. Ezt a verziót mondhatjuk, hogy ünneplőbe öltöztetjük ricottával, citrommal, fügével, mézzel és pisztáciával, hogy máris úgy érezzük, kényeztet az élet.

Gyors, egészséges reggeli- ebéd és vacsorareceptek 12 perc alatt

Buggyantott tojásos, avokádós saláta

A tojás abszolút reggeli étel, de magában nem túl nagy kaland. Feldobhatjuk úgy, hogy egy tálba paradicsomot, salátát, főtt quinoát és valamilyen olajos magvat teszünk hozzá. Ha előtte este elkészítjük a quinoát, akkor 12 perc sem kell hozzá, hogy egy ilyen egészséges reggelit összedobjunk.

Bacon, avokádó és paradicsom tojásba tekerve

A tojásból süthetünk egy vékony omlettet, “tortillaként” használva beletekerhetjük a bacont, az avokádót és a paradicsomkarikákat. Így azért adunk a tojásnak egy elegáns löketet.

Gyors, egészséges reggeli- ebéd és vacsorareceptek 12 perc alatt

Zabpehely felturbózva

A zabpehely az egyik legjobb reggeli, amit felturbózhatunk kedvünk szerint. Az egyik remek recept szerint két tojást keverjünk össze egy összetört banánnal, süssük ki, mint egy vastag palacsintát, vágjuk fel, és keverjük össze a forró vízben megduzzadt zabpehellyel. Adjunk hozzá pár gerezd almát, egy kevés fahéjt, és kész is a különleges, abszolút tápláló reggeli.

Avokádós tortilla pizza

Lehet pizza reggelire, és ha kész tortillalapot veszünk, akkor tényleg alig 10 perc lesz az elkészítése. Törjük össze masszává az avokádót, keverjünk hozzá sajtot, kenjünk rá a tortillalapra, majd üssünk rá egy tojást és már mehet is a sütőbe.

Gyors, egészséges reggeli- ebéd és vacsorareceptek 12 perc alatt

Ebéd

10 perces olasz quinoasaláta

Ebédre is jó választás a quinoa, nagyon hamar megfő, és utána ezerféleképpen felhasználható, nem mellesleg extra egészséges. Menjen hozzá hagyma, bors, paradicsom és egy kis articsóka, hogy teljesen megbolondítsuk. Hidegen is pompás fogás.

Miért érdemes megbarátkozni vele? A NASA a legjobb tápanyagtartalmú növénynek választotta. Teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes, szervezetünk számára szükséges esszenciális aminosavat. Rengeteg vitamin, nyomelem és főleg ásványi anyag megtalálható benne. (pl.: B-vitaminok, E-vitamin, kálium, foszfor, kalcium, vas, cink stb.) A vegetáriánus, vegán étrendet követők számára kiváló fehérjeforrás lehet, és a laktóz- és gluténérzékenyek diétájába is beilleszthető. Kímélő, és könnyen emészthető, magas rosttartalmú. Forrás
 

Krémes vegán paprikás kukoricaleves

A leveseket sem kellene hanyagolni, ez a trumixban készült verzió pedig igazán végtelenül gyorsan elkészül. Nincs benne főzési idő, a konzerv csemege kukoricát egy kápia paprikával, hagymával, sóval, borssal – ha csípősre szeretnénk, akkor cayenne borssal – a turmixgépbe tesszük, és leturmixoljuk. Tehetünk hozzá vizet vagy mandulatejet, de krémes lesz a kukorica miatt anélkül is, hogy tejfélét használnánk hozzá. Ha rágni is szeretnénk valamit, akkor tegyünk még kukoricát és felkockázott paprikát bele tálalás előtt.

Gyors, egészséges reggeli- ebéd és vacsorareceptek 12 perc alatt

Könnyű margarita pizza

A margarita pizzát még a gyerekek is megeszik, ráadásul ennek a fajtának nem fehér lisztes tészta az alapja, hanem naan kenyér (aminek a tökéletes receptjét itt találod). A naan receptjében a finomlisztet lecseréljük teljes kiőrlésű lisztre, és máris olyan alapot kapunk, amire rögtön mehet a sajt, paradicsomkarikák és a bazsalikom, hogy pár perc alatt készre süljön az egészséges pizzánk.

Sült édesburgonya

Lehet önmagában is főétel, amihez valamilyen fehérjetartalmú ételt adunk – például tojást –, az biztos, hogy jól is lakunk tőle és az egészségünknek is jót teszünk vele. Sütőben megsütjük és ehetjük görög natúr joghurttal, sajttal, snidlinggel, tulajdonképpen csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit teszünk rá.

Gyors, egészséges reggeli- ebéd és vacsorareceptek 12 perc alatt

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és béta-karotinban gazdag (különösen a sárga húsú fajta). C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1-, B2-, B6-, és E-vitamint is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin. Forrás
 

Fekete babos rizs

A rizs nem véletlenül népszerű étel, nagyjából bármilyen ízesítést elbír, amit ki tudunk neki találni. Ha az egészséges étrend a cél, akkor érdemes jázmin vagy barna rizst használni, amit összekeverünk főtt fekete babbal, csilivel, őrölt köménnyel, és így lesz egy különleges, gazdag ebédünk.

Vacsora

Serpenyős csirke zöldséggel

Annyira egyszerű és egészséges, amennyire csak lehet. A csirkét hagymán lepirítjuk, kedvünkre való zöldséggel összesütjük a serpenyőben és már ehetünk is.

Gyors, egészséges reggeli- ebéd és vacsorareceptek 12 perc alatt

Kuszkusz saláta avokádó tálban

A kuszkusszal is érdemes összebarátkozni, mert értékes tápanyagokat és rengeteg rostot tartalmaz. A kuszkuszt megfőzzük, majd összekeverjük apróra vágott uborkával, naranccsal, petrezselyemmel, bébispenóttal, hozzáfacsarunk egy kevés citromot, sózzuk, borsozzuk, és egy avokádó belsejébe halmozva elfogyasztjuk szőröstül-bőröstül.

5 hozzávalós fehér csirke csili

A csili nem csak marhából készülhet, jó lesz nekünk csirkemellből is. Csirkealaplében megfőzzük a kockázott csirkemellet, hozzáadjuk a konzerv fehér babot, őrölt köménnyel, sóval, borssal ízesítjük. Közben leturmixolunk zöld paradicsomot fokhagymával, hagymával, csilivel és egy kevés citromlével, majd ezt a turmixot hozzákeverjük a csirkénkhez. Egy rottyintás, és mehet a tányérba.

Gyors, egészséges reggeli- ebéd és vacsorareceptek 12 perc alatt

Csicseriborsós rizssaláta

Könnyű, mégis laktató vacsora, ami zsírégetővé válik a csicseriborsó hatására. Főzzük meg a barna rizst, közben egy kevés olíva olajon pirítsuk le a hagymát és adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót. Fűszerezzük sóval, borssal és őrölt köménnyel, majd keverjük össze a rizzsel. Adhatunk még hozzá friss bazsalikomot vagy petrezselymet.

Csirkesaláta balzsamecettel

A szokásos – és gyakran unalmas – salátákra ez a recept a válasz. Süssük le a csirkemellet egy kevés olívaolajon, és egy tálba tegyünk hozzá mozzarella sajtot, avokádót, salátaleveleket, paradicsomot, majd az egészet locsoljuk meg balzsamecettel. Éhezni nem fogunk éjszaka, az biztos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top