Egészség

Ha igaz rád ez a leírás, tudományosan is később kellene kezdened a munkádat

Egy friss kutatás szerint biológiailag arra vagyunk programozva, hogy más napszakokban, időszakokban legyünk produktívak, szóval az éjjeli baglyok elvileg nyugodtan átaludhatnák a délelőttöt.

Van, aki az éjszaka közepén is gőzerővel tanul és dolgozik, mások simán felkelnek inkább reggel hatkor, hogy friss fejjel végezzék el a munkát. A Sydney-i Egyetem szerint ez természetes, mindenki más időpontokban produktívabb, ezt az úgynevezett egyéni kronotípus határozza meg. A reggeli kronotípusba tartozó pacsirták kimondottan reggel aktívak, estére viszont hamar elálmosodnak, és csak nehezen képesek sokáig fennmaradni. Ezzel épp ellentétesen működnek az éjszakai kronotípusba tartozó baglyok, akik reggelente nehezen ébrednek, és még sokáig kótyagosak, este viszont éjszakába nyúlóan képesek produktívan tevékenykedni.

Ha igaz rád ez a leírás, tudományosan is később kéne kezdened a munkádat 

A tanulmány elsősorban azt fejtegette, hogy ezeket a különbségeket nagyon fontos lenne figyelembe venni a munkaidő szempontjából, ugyanis az éjszaka csúcson lévő emberektől csak nehezen elvárható, hogy délelőtt is brillírozzanak. Szóval itt egy jó tudományos érv, amellyel meggyőzhetjük a főnököt néhány pluszalvásróráról!

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top