Egészség

Sokszor fölösleges a gyereknek az orvosi igazolás

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a gyerekorvoshoz fordulók nagy része nem betegség, hanem igazolás miatt keresi fel a rendelőt. Ez nemcsak megterheli az amúgy is kevés szakorvost, de felesleges is. Ezt egyébként más szakemberek is hasonlóan látják.

Póta György az InfoRádióban azt mondta, hogy a szülők által igazolható napok számát emeljék 6-ról 15-re. Természetesen vannak olyan betegségek, amelyekből felépülve a gyermek csak orvosi igazolással mehet vissza a közösségbe.

A rendelőben a gyerekek fele igazolásra vár

Egy náthánál vagy egy hasmenéses betegségnél, amikor orvos nélkül is megoldódnak a gondok, akkor felesleges igazolásért menni a gyerekorvoshoz. Arról nem is beszélve, hogy az egészséges gyerek könnyen megfertőződik egy rendelőben, miközben igazolásra vár.

Hasonlóképpen gondolkodik dr. Varga Károly gyerekorvos is. Ő azt mondja, hogy a sok igazolás nemcsak az orvost, az asszisztenst, de a szülőt is megterheli.

“Sokszor előfordul, hogy egy szülő pusztán azért tartja otthon a gyereket, mert fáj a hasa, vagy egy kicsit köhögött. Ilyenkor felhív engem, és az elmondottak alapján eldöntöm, hogy látnom kell-e a gyereket. A szülők legnagyobb része azért gyorsan felismeri, ha a gyereknek orvosra van szüksége, erre meg kell tanítani őket. Azonban az igazolásért be kell jönni a rendelőbe még akkor is, ha valójában nem volt szó komoly betegségről. Ez így rossz, az ilyen hiányzásokhoz nem kellene orvosi igazolás. Szerencsére már a táborok nagy részébe sem kell orvosi papír, az is egy őrület volt, szinte ontottuk nyaranta az: Egészséges, közösségbe mehet. mondatokat. Sokan csináljuk azt a kollégák közül, hogy csak letesszük az igazolást, és a szülő beugrik érte, ezzel időt spórolunk. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha tudjuk, hogy nem volt komoly baj a háttérben, és a gyerek egészséges: ilyen lehet egy futó nátha, hasmenés, fejfájás, múló hányinger. Szerintem bölcsődébe, óvodába sosem járnak teljesen egészséges gyerekek, ott ugyanis mindig van valamilyen baci vagy vírus. Egyébként is nehéz pénteken kiadni egy igazolást arról, hogy egészséges, közösségbe mehet hétfőn, hiszen hétvégén bárhol megfertőződhet a gyerek…” – mondta el az NLCafénak dr. Varga Károly gyerekorvos.

A szülőknek sem könnyű, hogy akkor is orvoshoz kell menni, ha alapvetően nem beteg a gyerek. Virágék gyakran nehezen ugranak be az igazolásért.

“Nem vagyok híve annak, hogy egy kis nyafogással otthon maradjon a gyerek, de taknyosan nem szívesen engedem suliba. A három nap gyorsan elfogy, pedig nem szoktak a gyerekeim lógni. Ilyenkor kérünk igazolást, amit gyakran nehéz elhozni, mert a rendelő messze van. Egyébként nálunk az a gyakorlat, hogy leteszik az igazolást a gyerek nevére a váróban, ezzel is megkönnyítik a beteg, az orvos és a szülő dolgát.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top