Egészség

“A kontrollon a férjem megölelte a dokit” – Nők mesélnek az intim beavatkozásokról

Érzékeny és nagyon kényes téma, hiszen nem beszéljük ki a vaginánk állapotát a szomszédasszonnyal. Most három nő mégis beszélt nekünk az intim problémájukról.

“Évek óta küszködtem a hüvelyszárazsággal. Természetesen vannak krémek, kúpok, amik ezen segíteni tudnak, de az igazi probléma az, hogy a nedvesedés elmaradása előbb-utóbb lelki problémát is okozott. Nem éreztem magam olyan nőnek, aki szexuálisan még értékelhető. Egyre inkább azt láttam, hogy velem csak küzdelem az együttlét, és ehhez a küzdelemhez nem volt már kedvem. Próbáltam a nőgyógyászomtól segítséget kérni, de a szokásos kúp-krém tanácsokon kívül nem tudott segíteni. Nem akartam elfogadni, hogy ennek így kell lennie, ezért kezdtem megoldást keresni. A párom támogatott, az első kezelésre el is kísért. Három kezelésen vagyok túl, és az életem teljesen megváltozott. Úgy érzem, szinte megfiatalodott a testem és a lelkem is. Visszakaptam az önbizalmam.” (Tímea, 47 éves)

Nehéz erről beszélni. Annyira megalázó helyzet. Hirtelen mozdulatra vagy egy zöttyenésre is már pisis lettem.

Nem mertem kimozdulni otthonról, még a patikáig sem mentem ki, pedig az csak kétsaroknyira van. Az urológus itt nálunk műtétet javasolt, valamilyen háló beültetését. A műtéttől féltem. A telefonban azt mondták, hogy a lézer nem fáj. Ezt ugyan nem hittem, de azért a férjemmel megbeszéltük és elmentünk. Már az első lézeres kezelés után megváltozott minden. Nem szoktam ráülni a vécére, mert ott a bugyim is pisis lett. A doktor úr mondta később, hogy megváltozik a pisilés iránya is, ezt mondhatta volna korábban. A második kezelés után már teljesen száraz maradt a bugyim, kimerészkedtem az utcára. Még féltem, hogy minden visszatér, kértem a harmadik kezelést is. Elmondom, hogy ez egy csoda. Nem fájt a harmadik sem, bár éreztem, hogy ez volt a legerősebb. Az orvos azt is elmondta, hogy folyamatosan emelkedő energiával kezelt meg. Most már csak abban reménykedem, hogy nem újul ki. Az orvos azt mondta, hogy másfél év múlva egy megerősítő kezelést csinál.” (Mária, 55 éves)

“Noémi a második gyereke születése után tapasztalta, hogy megváltozott a hüvelye. “A szülés után észrevettem, hogy a szexualitás megváltozott. Tágnak éreztem a hüvelyemet. Előfordult, hogy levegő szorult be, és borzalmasan megalázó hangot adott.

A férjem szeret, és mindent megtesz, de egyre kevésbé akartam az együttlétet.

Olvastam a neten, hogy hüvelyszűkítést vállalnak. A nőgyógyászom azt mondta, hogy megcsinálja a plasztikát, de én még nem döntöttem el, hogy akarok-e harmadik gyereket. Addig nem lehet.  A lézeres hüvelyszűkítés után nyugodtan lehet valaki terhes. Ez a kezelés nem hegesít, nincsenek varratok. A legjobban a katéterezést utáltam volna a plasztikai műtétnél, és hogy 1 hétig a kórházban kellett volna feküdni. A kicsi mellett ezt nem lehet. A férjem azt mondta, hogy teljesen rám bízza a döntést, elmentem a konzultációra.

 Teljes meglepetésemre a konzultáció után azonnal nekilátott a kezelésnek. Ez volt a legjobb, nem paráztam tovább, hanem túl lettem rajta. Az első kezelés után azt mondta, hogy teljes energiával tudott kezelni, mert a szövetek jó állapotban vannak. Kérdeztem, hogy ez mit jelent, hiszen nem fájt semmi. Megmutatta egy papíron, szerencsére csak utólag. Hát az hihetetlen, hogy ez nem fájt. Azt is mondta, hogy két kezelés elég lesz, de jöjjek kontrollra. A kontrollon a férjem megölelte a dokit.” (Noémi, 32 éves)

De mit jelent az, hogy nincs rendben a hüvely?

Inkontinencia: A stresszinkontinencia jellemzően a spontán hüvelyi szülés után alakulhat ki, ilyenkor köhögésre vagy tüsszentésre tapasztalhatunk vizeleteresztést. Azért van ez, mert megnyúlik a gátizomzat, és nem mindig húzódik vissza megfelelően, emiatt a hüvelyen belül húgyhólyagsérv jelentkezhet, és máris kész a stresszinkontinencia.

Hüvelyszűkítés: Szintén a spontán hüvelyi szülés után válhat akár 30-40 százalékkal tágabbá a hüvely, ez pedig nagymértékben ronthatja a szexuális élményt.

Hüvelyszárazság: A menopauzával járó hormonális változások miatt a hüvelyfal elvékonyodik, viszkető, égető érzéssel és hüvelyszárazsággal jár együtt, így a szexuális együttlét akár fájdalmassá is válhat. Sőt a szárazság miatt sérülések keletkezhetnek a hüvelyben, ami melegágya a fertőzéseknek, gyulladásoknak.

 “Az addig szürkés árnyalatú, elsimult, feszülő nyálkahártya rózsaszínné válik, de nemcsak a színe, hanem az állaga is megváltozik. Megszűnik a hüvelyszárazság, nem fájdalmas a párkapcsolat. A fertőzéseknek ellenálló lesz a szövet. A lézeres kezelés hatására a kötőszövet változik, új sejtek áramlanak a kezelt területre, ez magával hozza a vérellátás javulását, kollagén termelődik, és a hüvely rugalmassága nagy mértékben megnő. Az átmérő csökken, megszűnik a tágasságból adódó probléma, a párkapcsolat átalakul.” – mondta Dr. Balogh Illés, nőgyógyász-endokrinológusát az intimlézeres beavatkozásról.

“A panaszok korosztályonként eltérőek. A fő panasz alapján tervezzük meg a kezelést, a legtöbb energiát az elvárt javulás területére irányítjuk. A kezelés fájdalmatlan, mintegy 15 percet vesz igénybe. Utána a páciens folytathatja mindennapi tevékenységét, nem esik ki a napi ritmusból. Általában 2 kezelés elegendő a kívánt hatás érdekében; néha, idősebb betegeknél előkészítő, kisebb energiájú előkezelésre kerül sor. A módszer mintegy 4 éves, azt tudjuk, hogy azon időtartamon belül nem újul ki, ennek ellenére másfél évente egy alkalommal fenntartó vagy emlékeztető kezelést javaslunk.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top