Egészség

Még mindig csak nő és nő az elhízottak száma Magyarországon

Persze, nemcsak Magyarországon, de az OECD-országok mindegyikében komoly probléma az elhízás, és egyre csak nő a túlsúlyos emberek száma. Az "elhízásjárvány" az utóbbi időben tovább terjedt, bár üteme lelassult.

Ez derül ki a csütörtökön közzétett Obesity Update 2017 című tanulmányából a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD).

A felmérés szerint bár az elmúlt években már nem nőtt akkora mértékben a túlsúlyos emberek száma az OECD tagállamaiban, az előrejelzések minden megvizsgált országban az elhízás további növekedését jósolják. 

Magyarország a 4. legrosszabb

Az elhízottak aránya az Egyesült Államokban, Mexikóban és Új-Zélandon a legmagasabb, a szörnyű hírünk azonban az, hogy ezeket követően a negyedik helyen bizony Magyarország áll. Ezekben az országokban a 15 évesnél idősebb lakosságnak legalább a 30 százaléka elhízott.

Ezekkel szemben Japánban és Dél-Koreában a legalacsonyabb az elhízott felnőttek aránya:Japánban 3,7, Koreában 5,3 százalék. Az előrejelzések szerint a növekedés Svájcban és Dél-Koreában lesz a legerősebb.

Egyre nagyobb problémát jelent az adatait rendelkezésre bocsátó 29 országban a gyerekek elhízása is: a 15 évesek körében a 2001-ben és 2002-ben mért 12 százalékos arányáról 12 év alatt 15,5 százalékra emelkedett a túlsúlyosak (köztük az elhízottak) aránya. Magyarországon 16 százalék a 2013-ban és 2014-ben mért ráta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top