Egészség

Eltakarítják a világ egyik legnagyobb szemétszigetét

Egy éven belül megkezdődik a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása.

A hírt bejelentő holland alapítvány, az Ocean Cleanup szerint a rendszer tesztelése még az év végén megkezdődik az Egyesült Államok nyugati partjainál, majd az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, már 2018 első felében átszállítják a szemétgyűjtőt a nagy csendes-óceáni szemétszigethez.

A tisztítórendszert eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni.

A rendszer ötletgazdája a mindössze 22 éves Boyan Slat, aki az után szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyag zacskóval találkozott, mint hallal. Alapítványa áprilisban bejelentette, 21,7 millió dollár adományt gyűjtött össze tavaly november óta, megteremtve a szükséges anyagi forrást az éles tesztek megkezdéséhez.

Az Ocean Cleanup tisztító rendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyag részecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását és a táplálékláncba való bekerülését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top